Infoschi Șureanu și Arieșeni - 03-08 februarie 2018

Publicat în: 
2 februarie 2018

Viscol, zăpadă, ger. Adică iarnă. Iarnă adevărată, dragi cititori, veți găsi pe ambele domenii schiabile ale județului Alba, adică Șureanu și Arieșeni. Iată, mai jos, detalii despre fiecare.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

- Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

- Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone

 

Evaluare generală: în momentul de față, pârtiile de la Șureanu sunt perfecte pentru sporturile de iarnă. A nins și va mai ninge, în următoarele zile, ceea ce este o garanție pentru succesul sezonului turistic la Șureanu, în special în săptămâna de vacanță care urmează. Zăpadă, așadar, este și va fi din plin. Unica problemă, ca de obicei, o reprezintă drumul între lacul Oașa și pârtii: accidentat, alunecos, dificil. Pentru actualizări zilnice, intrați pe www.schisureanu.ro

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit și lărgit, însă este extrem de alunecos, având în vedere ninsorile așternute la temperaturi destul de ridicate. S-au format, de asemenea, șanțuri pe direcția de mers, gropi  adânci și porțiuni cu gheață, așadar este absolut imperativ să montați lanțurile cel puțin începând din Luncile Prigoanei. Vă recomandăm multă prudență și, mai ales, multă răbdare.

Pârtii și instalații de cablu: vor funcționa 6 din cele 8 pârtii ale domeniului schiabil, deservite de teleschi și de telescaun. Zăpada, pe pârtii, este incredibil de bună și de multă, în momentul de față, fiind zilnic bătătorită și pregătită pentru turiști. În zonele de off-piste, însă, nu vă aventurați. Încă nu a nins suficient de mult încât să existe acel powder adânc, lipsit de riscuri. În cazul în care viscolul va fi prea puternic, telescaunul va fi oprit.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 03– 08 februarie 2018, vreme aspră de iarnă. Va ninge viscolit sâmbătă și Duminică, vântul va sufla cu mare putere, urmând apoi ca luni și marți să se răcească, după care va ninge din nou spre ziua de joi. Temperaturile se vor încadra, în general, între -10 și 3 grade Celsius. Vor fi probleme serioase de vizibilitate pe pârtii.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

- faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

- evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

 

  • Arieşeni (Vârtop)

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Lungime totală: 2 km

- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

- Altitudine maximă: 1.400 m

- Tunuri de zăpadă: da

- Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

- Nocturnă: da

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: zile cu zăpadă multă, adică cu pârtii bune de schi se anunță și la Arieșeni, pentru perioada 03-08 februarie 2018. Și aici, ca și la Șureanu, sezonul continuă cu succes, marcând o iarnă bogată în zăpadă și, bineînțeles, în turiști.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: există zăpadă din belșug pe ambele pârtii de la Arieșeni, iar instalațiile funcționează zilnic (inclusiv nocturna). Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 03– 08 februarie 2018, vreme instabilă. E posibil să plouă sâmbătă, după care va ninge, urmând apoi ger și vreme stabilă. Va mai ninge, apoi, spre joi. Temperaturile se vor încadra între -9 și 5 grade Celsius. E foarte posibil ca ninsorile să afecteze vizibilitatea pe pârtii.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

- nu consumați alcool înainte de a schia.

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Vârful lui Pătru, iarna / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram