Ritmuri de fanfară în Cetate

Publicat în: 
26 mai 2017

Cetatea Alba Carolina este învăluită, în fiecare duminică, de muzica de fanfară. Responsabili de „nașterea“ vibrațiilor în rândul publicului sunt 20 de instrumentiști profesioniști conduși de un dirijor de excepție.

„Muzica este o lege morală, ea dă suflet universului, aripi gândului, farmec tristeţii şi tuturor lucrurilor veselie şi viaţă. Ea este temelia ordinei, Ea înalţă pe om spre tot ce e bun, drept şi frumos”, spunea filosoful grec Platon.

Poate părea un lucru nefiresc să explici unei comunități ce este o fanfară, când acea comunitate, cum este și cea din Alba Iulia, se bucură de binefacerile unei asemenea formații instrumentale. Pentru cei care nu cunosc sensul termenului, amintim că „fanfara“ este un ansamblu de instrumente muzicale de suflat din lemn și din alamă, la care se adaugă și cele de percuție. Ultimele au rolul de a marca tempo-ul, măsura cântecelor compuse de muzicieni în acest scop. Se poate spune și că fanfara este cel mai meticulos, riguros și bine coordonat grup muzical.

Unul din locurile publice din România în care muzica de fanfară este la loc de cinste este Piața Cetății Alba Carolina. Sonoritatea amplă, puternică, strălucirea instrumentelor muzicale, dar și uniformele purtate cu mândrie de fanfariști dau locului o atmosferă de fast, de măreție.

 

Responsabili de „turnirurile“ muzicale sunt 20 de instrumentişti profesionişti conduşi de un dirijor de excepţie, adică Fanfara „Augustin Bena” a județului Alba. Calitatea tehnică a interpretării, instrumentele şi ţinuta fac din acest ansamblu un punct de atracţie nu numai pentru localnicii care ajung în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, ci și pentru turiştii prezenţi pe aceste meleaguri în sezonul estival.

Fanfara Cetate Vaidean 3

Repertoriul fanfarei cuprinde o gamă largă de melodii din toată sfera muzicală, începand de la imnuri și până la valsuri, uverturi, muzică ușoară, prelucrări folclorice.  Putem spune, fără să exagerăm,  că Piața Cetății se transformă, de la începutul sezonului turistic, în fiecare duminică, de la ora 13.00, într-un loc în care nu există limită la repertoriu, interpretare și ritm.

Maestrul Coriolan Honcaș a explicat pentru www.viziteazaalbaiulia.ro că, pe lângă concertul static, vor avea loc și reprezentații în mișcare, în mars. Vor fi duminici în care instrumentiștii vor susține concerte în locuri diferite din Cetate , cu precădere, în cele frecventate și de turiști.

„Încercăm să ne încadrăm într-un trend modern, european, în care artiștii caută publicul și nu invers“, argumentează Coriolan Honcaș.

Fanfara Cetate Vaidean

Publicul vizat este unul variat, de la oameni în vârstă, care adoră valsul, muzica de promenadă, la tineri care preferă muzică ușoară, de big band, dar și muzica de operă.

Incă de la primele aparitii publice, Fanfara Augustin Bena” a județului Alba s-a impus ca o prezență ce dă greutate unor manifestări ca Ziua Eroilor, Ziua Armatei, Serbarile Unirii, Zilele Orașului.

Foto:Facebook/ Ionuț Văidean

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram