Un muzeu de pus în ramă

Publicat în: 
13 septembrie 2017

E cel mai vechi din țară, de acest profil. Înființat în 1796, cu o colecție existentă din 1720, muzeul supraviețuiește de peste două secole și este păstrată cu sfințenie în splendida clădire a Colegiului „Bethlen”.

Pisică sălbatică, expusă în muzeu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

În trecutul său de aproape trei veacuri, muzeul a trecut prin tot soiul de etape, unele chiar nefaste dacă pomenim doar devastările din 1848-1849 și incendiul din 1948. Dar evoluţia sa a înregistrat, de regulă, momente de succes cultural, concretizat prin acumularea unei colecţii bogate şi unice în ţară. Anul 1950 a adus separarea instituţiei de colegiul „Bethlen Gábor”, precum şi a colecţiei de ştiinţe ale naturii de cea de istorie (organizată astăzi în castelul „Bethlen”, aflat peste drum, în cetatea Aiudului).

 

Azi, muzeul vă întâmpină cu nu mai puţin de 52 de colecţii (de păsări, mamifere, vertebrate, botanică etc.), împărţite pe patru săli. Vitrinele expun circa 30.000 de piese, unele autohtone, altele culese din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, astfel că exoticul şi uimitorul sunt cuvintele de ordine, fără nici o exagerare. O singură străbatere a sălilor de muzeu vă va oferi o panoramă completă asupra vieţii animale, din epocile străvechi până azi. De fapt, ca valoare de patrimoniu şi diversitate, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Aiud este al doilea din România, după Muzeul „Grigore Antipa” din Bucureşti.

Crocodil, în vitrinele muzeu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Veți descoperi, în prima sală, fosile de mamut şi dinozaur, apoi, în a doua, peşti, păianjeni şi reptile uriaşe, insecte şi amfibieni. Totodată, aveți şansa să vedeți faimoşii „monştri” ai muzeului, adică animale şi fetuşi cu malformaţii genetice, dintre care amintim purcelul cu două capete şi şase picioare, puiul de găină cu patru picioare şi un fetus uman cu spina bifida.

 

A treia sală e şi mai atractivă. Conţine păsări (spectaculoşi sunt răpitorii, dar şi pasărea-paradisului sau cel mai mic exemplar de pasăre-muscă, nemaiîntâlnit nici măcar la Muzeul „Grigore Antipa”). Veți găsi apoi mamifere mari (urs, lup, râs), cu marsupiu (cangur), aşadar endemisme (specii care trăiesc doar într-o anumită zonă a lumii) şi specii dispărute.

 

Ultima sală ilustrează evoluţia scheletului la vertebrate, colţi de fildeş de elefant, cuiburi de păsări, încheind cu scheletul uman.

 

Acces la Aiud

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1)

Distanţă de la Alba Iulia la Aiud: 30 km

Durată: aproximativ 35 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram