100 de chipuri ale Unirii

Publicat în: 
12 octombrie 2018

Poiectul pune accentul pe factorul uman, evidenţiind figuri ilustre ale elitelor culturale, religioase, politice şi militare care au militat activ şi au acţionat decisiv pentru înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia.

În 2018, anul Centenarului României moderne, se cuvine să avem în Alba Iulia cât mai multe acțiuni, evenimente prin care să valorificăm resurse, talente locale. În acest context, Municipiul Alba Iulia derulează proiectul „100 de chipuri ale Unirii din 1918“.

Chipuri ale Unirii

Rezultatul proiectului se va concretiza în realizarea a 100 de portrete pentru tot atâtea personalități implicate în organizarea Marii Adunări Naționale din 1 decembrie 1918, dar și în derularea altor evenimente care au pregătit Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia.

Iniţiativa face un arc simbolic peste timp și implică tânăra generație, un grup de elevi de la Liceul de Arte Plastice „Regina Maria“ din Alba Iulia, coordonați de profesorul Gheorghe Urdea. Tinerii au tocmai responsabilitatea realizării portretelor.

Pe listă figurează personalități ca: Vasile Goldiș, Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Ioan Suciu, Aurel Vlad, Ștefan Cicio Pop, Emil Hațieganu, Vasile Lucaciu, Romul Boilă, Epaminonda Lucaciu, Ovidiu Hulea, Valeriu Braniște, Ioan Fechete Negruțiu, Florian Medrea, Ioan Teculescu, Vasile Urzică, Camil Velican, Zaharia Muntean.

Imaginile de epocă cu personalitățile Unirii au fost documentate și furnizate de către echipa de proiect.

Portretele realizate vor fi expuse în cadrul unei expoziții ce va fi vernisată în cursul lunii noiembrie, la Alba Iulia. Până acum, sunt realizate 70 de lucrări.

Ulterior, portretele vor putea fi văzute de localnici şi turişti în locuri din Alba Iulia accesibile publicului larg.

Bugetul proiectului este de aproximativ 18.000 de lei,  sumă asigurată din bugetul local al Municipiului, respectiv de Banca Transilvania, care este alături de noi în calitate de sponsor. Cea mai mare parte a sumei a fost alocată achiziției materialelor necesare realizării portretelor.

Iniţiativa este și o continuare a altui proiect derulat de Municipiul Alba Iulia, finalizat în noiembrie 2017,  „Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“, cofinanțat de Ministerul Culturii prin Administrația Fondului Cultural Național. Atunci, elevii de la Liceul de Arte Plastice „Regina Maria“ din Alba Iulia au realizat  25 de portrete a personalităților aduse în atenție de filmul documentar realizat prin proiect-„Amprente celebre în #AlbaIulia“.

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram