7 ani de investitii din fonduri europene in Alba Iulia

Publicat în: 
8 septembrie 2014

Orasul Alba Iulia nu mai este acelasi ca acum 7 ani, cand autoritatile locale au demarat eforturi in directia accesarii de fonduri europene. Orasul straluceste, iar vizitatorii, vedetele, turistii straini sau chiar romanii aflati in trecere isi exprima constant admiratia fata de noua sa infatisare.

Spre deosebire de alte orase cu potential din tara, in Alba Iulia lucrurile s-au intamplat in mare parte exemplar, conform declaratilor sefei reprezentantei Comisiei Europene, Angela Filote, care a vizitat orasul in luna august. Europarlamentarul spunea la conferinta de presa ca lucrurile nu sunt perfecte, dar ca se vad clar eforturile. Impresionata in mod special de lucrarile de restaurare de la cetatea Alba Carolina, aceasta declara:

“Cetatea Alba Carolina cred ca este un model de succes cum putine sunt in Europa”

Angela Filote considera ca in oras se poate observa:

“o utilizare a fondurilor europene absolut remarcabila, totul facut cu foarte mult bun gust, de foarte buna calitate”.

Declaratiile sefei reprezentantei Uniunii Europene in Romania sunt o incununare a peste 7 ani de eforturi sustinute in care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii si conservarea monumentelor istorice, in mod special a cetatii Alba Carolina, simbolul orasului. Doar in cetate s-au investit peste 60 de milioane de euro, in principal din fonduri europene, iar rezultatele pun Alba Iulia pe harta celor mai impresionante orase-cetati medievale din Europa. Restaurarea cetatii de 120 de hectare a durat 5 ani si in prezent se pune accent pe restaurarile exterioare.

Tot din fonduri europene s-a realizat si o spectaculoasa pista de biciclete pe dealul Mamut aflat in imediata apropiere a orasului. Tinerii din Alba si turistii sunt in egala masura incantati de initiativa. Pista care atinge altitudinea maxima de 420 de metri intr-un punct de belvedere cu o priveliste pitoreasca ofera segmente de urcare si coborare, popasuri si zone de joaca pentru copii. Autoritatile locale au convingerea ca au reusit sa realizeze un loc unic in Romania si spera ca si alte mari orase vor urma modelul lor, pentru a incuraja miscarea, plimbarile in natura si alegerea bicicletelor ca mijloc de transport in weekend.

Tot din banii obtinuti prin fonduri europene s-au facut si schimbari in locatii precum Piata Cetatii. Pentru proiectul “Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – cai de acces, iluminat exterior, mobilier urban si zona interioara” s-au cheltuit deja peste 17 milioane de euro.

Sursa: Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram