Abecedar unicat expus la Muzeul National al Unirii: O incursiune in lumea invataceilor de acum 220 de ani

Publicat în: 
7 septembrie 2016

Cartea cu litere chirilice, restaurata recent la Alba Iulia, contribuie la cunoasterea istoriei tiparului romanesc din secolul al XVIII-lea.

Daca va planificati un tur al Cetatii Alba Carolina, ar trebui sa aveti in vedere  si un popas la Muzeul National al Unirii. Aici,  puteti vedea si afla povestea unui exponat unicat, o Bucoavna (n.a.asa se numeau abecedarele in secolele trecute), tiparita la Sibiu in 1792.

Cartea a fost restaurata recent la Centrul National de Restaurare si Conservare a Cartii Vechi din Alba Iulia.

Bucoavna, tiparita cu negru, are 62 de pagini scrise cu litere chirilice, alfabet folosit in spatiul romanesc pana in a doua jumatate a anilor 1800. Cel mai probabil, lucrarea mai avea  cateva pagini care s-au pierdut in timp. Se cunoaste si numele celui care a tiparit-o: Petru Bart, singurul care avea privilegiul de a tipari carti pentru ortodocsii din Transilvania.

Paginile cartii contin slove (n.a.litere), grupuri de slove, texte, slujbe religioase si cele zece porunci biblice. Altfel spus, acestea erau „uneltele“ cu care cei mici deprindeau scrisul si cititul.

Unicitatea abecedarului consta in faptul ca,  pana acum,  nu figureaza in nicio bibliografie cunoscuta. Nu il regasim nici in bibliografia romaneasca veche (n.a. carti tiparite in spatial romanesc intre 1508-1830) si nici in bibliografiile maghiare, care, de multe ori, aduc informatii suplimentare. Ca atare, este considerat unicat la nivel mondial.

Din insemnarile existente pe filele cartii aflam ca abecedarul a fost folosit de mai multe generatii de copii din zona Muntilor Apuseni, in urma cu mai bine de 200 de ani.

Legatura cartii este din carton imbracat in hartie, iar cotorul din piele.

Pe parcursul restaurarii, s-a descoperit ca in scoartele Bucoavnei sunt „sudate“ file de tiparitura si manuscris. Cel mai probabil, materialul ramas de la alte carti care vedeau lumina tiparului erau refolosit.

Abecedarul este prezentat publicului in cadrul evenimentului „Exponatul lunii“ si poate fi vazut pana in 2 octombrie 2016.

Si, daca tot treceti pragul Muzeului, merita sa descoperiti si alte artefacte fascinante pe care le adaposteste. Sugestia noastra este sa va alocati cel putin o ora. Pentru a intelege mai usor mesajul pe care-l „transmit“ exponatele, puteti opta si pentru un ghidaj profesionist.

Muzeul poate fi vizitat, de marti pana duminica, in intervalul orar 10.00-17.00. Un bilet de intrare costa 8 lei pentru un adult, respectiv 4 lei pentru copii, elevi, studenti si seniori 65+. Plata se face numai in numerar (lei).

In imediata apropiere este Sala Unirii, locul unde s-a creat Romania Mare. Aici, aveti acces gratuit.

 

Foto:  File din Abecedarul unicat/Sursa www.ziarulunirea.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram