Probabil v-ati intrebat care sunt pasi de urmat pentru a avea acces in Biblioteca Batthyaneum, cea mai veche institutie de cultura din Alba Iulia.
Iata cateva detalii care va pot fi utile.
Accesul vizitatorilor la filiala Biblioteca Batthyaneum – Alba Iulia este permis numai in spatiile special amenajate: Aula Magna, amplasata la etajul II si Spatiul expozitional, amplasat la etajul I.
Accesul in Aula Magna si in Spatiul expozitional se face pe baza unei cereri adresate cu cel putin trei zile inainte, vizata de responsabilul stiintific, care va mentiona ziua si orele de vizitare, apoi o va supune aprobarii managerului Bibliotecii Nationale a Romaniei.
Formularul se gaseste la sediul Bibliotecii Batthyaneum dar poate fi si accesat on-line, pe site-ul Bibliotecii Nationale a Romaniei (Anexa 1).
Cererea de vizitare cuprinde urmatoarele date: numele si datele de identificare ale solicitantului, functia, data si orele intre care se solicita vizita, ce doreste sa viziteze, Aula Magna, Spatiul expozitional sau ambele, motivul solicitarii.
In Aula Magna este permis accesul a 20 de persoane. Exceptie in cazul delegatiilor oficiale la nivel inalt, insotite de oficialitati locale, care pot intra intr-un singur grup, cu conditia ca el sa nu depaseasca 25 de persoane. Grupurile vor fi insotite si vor primi informatii de specialitate de la bibliotecare. In cazuri exceptionale, acestea pot solicita supravegherea suplimentara.
In Spaţiul expozitional este permis accesul a 20 de persoane, insotite de responsabilul stiintific, care va face expunerea de specialitate.
Vizitatorii au obligatia sa depuna la poarta hainele de stradă (paltoane, impermeabile, etc.), bagajele (sacoşe, rucsacuri, serviete, umbrele, genţi de mari dimensiuni, etc).
Este obligatorie pastrarea linistii si a curateniei.
Ocazional au acces participantii si invitatii la manifestarile stiintifice si culturale organizate de Biblioteca Batthyaneum. Astfel de evenimente se desfasoara in holul de la parter, cu sprijinul Politiei locale si a colaboratorilor externi (muzeografi, conservatori, istorici de arta) pentru care se prezinta conducerii si biroului de paza liste nominale. Dacă in cadrul evenimentului se include vizitarea unuia sau ambelor obiective, aceasta se realizeaza doar in grupuri de 20 de persoane.
Vizitele ghidate obisnuite pot fi solicitate de ambasade, institutii administrative, juridice si culturale locale si nationale, de invatamant superior si liceal, dar si de toate categoriile de cercetatori sau de alte persoane particulare.
Credite foto: Romulus Opriscan