Actrita Maia Morgenstern, impresionata de biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

Publicat în: 
8 octombrie 2015

Celebra actrita Maia Morgenstern, cunoscuta publicului roman mai ales pentru rolurile din filmele Cel mai iubit dintre pamanteni si Patimile lui Hristos, participa in aceasta saptamana la Festivalul International de Teatru „Povesti”, atat in calitate de speaker, cat si in calitate de actrita.

In primele doua zile ale festivalului, Maia Morgenstern a fost gazda unei conferinte dedicata lui Pascal Bruckner, dar a si jucat in doua dintre piesele din program, piesa-lectura „Paradoxul Iubirii” si „Maitreyi”.

Cu aceasta ocazie, actrita a vizitat cateva obiective din orasul Alba Iulia, inclusiv Cetatea, dar si biblioteca Batthyaneum. Biblioteca, care adaposteste carti de teatru din secolul al XVII-lea, dar si carti sfinte sau de stiinta, a impresionat-o pe Maia Morgenstern in mod deosebit.

„Pentru mine, anul acesta a fost de o emotie coplesitoare. Eu am plecat extrem de bogata, si nu am de platit impozit pentru ce bogatie am primit eu vizitand Biblioteca Muzeu Batthyaneum. Doamna director, Ioana Bogatan, a insistat si bine a facut, aproape cu forta am intrat in acel spatiu, in alta lume, in alt timp. Un asemenea bagaj cultural traversand epoci, traversand timp. Fie ca e vorba de cărtile sfinte, fie ca e vorba de carti de stiinta, fie ca e vorba de carti de teatru, am aflat ca aceasta biblioteca muzeu adaposteste carti de teatru din secolul XVII, m-a emotionat pana la lacrimi”, a declarat actrita intr-un interviu dupa spectacolul „Maitreyi”.

Pe langa obiectivele turistice din Alba Iulia, Maia Morgenstern a mai vizitat si castelul Sancrai, o cladire monument istoric, veche de peste 200 de ani, despre care actrita a spus ca este o constructie deosebita, ce merita sa devina un obiectiv cultural pentru turisti.

Biblioteca Batthyaneum a fost infiintata in anul 1798, la initiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei, Batthyány Ignác. Alaturi de un observator astronomic si o serie de colectii, biblioteca a reprezentat o parte a Institutum Batthyaniani. In anul 1912, aici s-au pus bazele unui muzeu de arheologie, ce cuprinde diferite colectii, in special din perioada interbelica, perioada din care dateaza si denumirea de Batthyaneum. Biblioteca adaposteste si doua arhive valoroase ale Transilvaniei: cea a Conventului de la Cluj-Manastur si cea a Capitlului de la Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram