Că sașii au plecat din România, o știm probabil cu toții. Din păcate pentru bunul mers al lucrurilor, în Transilvania cel puțin, acel episod din istoria recentă a României e unul negativ. Și, totuși, există o parte bună în toată această poveste. Când au plecat, nu au luat cu ei monumentele lor istorice. Nici casele, nici ulițele.
Iată de ce biserica evanghelică din Aiud – poate nu la fel de măreață și impunătoare ca cea reformată, aflată la doar câțiva pași distanță – este dovada vie că sașii au avut o viață bine întemeiată la Aiud. Îi reprezintă în totalitate, deși vechea comunitate săsească a Aiudului mai numără, astăzi, doar câteva suflete. Sunt cu toţii în vârstă, iar viaţa lor de acum e doar umbra palidă a ceea ce era odată. Cu toate acestea, biserica a rămas.
Mai demult funcţiona ca şi capelă, pe lângă marea biserică săsească (actuala clădire a bisericii reformate, care a trecut în anii '80 sub tutela maghiarilor), azi e biserica unde saşii îşi oficiază slujbele. Uneori, fiind atât de puţini, sunt nevoiţi să meargă pentru liturghie la Sebeş, sau în oraşe cu comunităţi săseşti mai puternice.
O inscripţie în latină, din anul 1333, găsită pe un contrafort exterior, arată primele semne de existență a unei biserici inițiale. Acel edificiu însă, a fost demolat în 1865; era o navă boltită semicircular, incluzând o sacristie, prelungită cu un coridor. Cât despre noua biserică, cea pe care o puteți vedea astăzi, construcţia ei a început abia după 1865, în acelaşi loc. Interiorul ei (spaţios şi luminos, specific goticului) e format dintr-un antreu, separat prin patru coloane simple. Restul bisericii – nava şi absida – au bolţi semicirculare. Deasupra intrării este balconul cu orga (pneumatică, acţionată manual), realizată la Braşov în 1897, de Karl Einschenk.
Acces la Aiud
Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1)
Distanţă de la Alba Iulia la Aiud: 30 km
Durată: aproximativ 35 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă