Aiud. Biserica sașilor

Publicat în: 
7 septembrie 2017

Că sașii au plecat din România, o știm probabil cu toții. Din păcate pentru bunul mers al lucrurilor, în Transilvania cel puțin, acel episod din istoria recentă a României e unul negativ. Și, totuși, există o parte bună în toată această poveste. Când au plecat, nu au luat cu ei monumentele lor istorice. Nici casele, nici ulițele.

Chei / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Iată de ce biserica evanghelică din Aiud – poate nu la fel de măreață și impunătoare ca cea reformată, aflată la doar câțiva pași distanță – este dovada vie că sașii au avut o viață bine întemeiată la Aiud. Îi reprezintă în totalitate, deși vechea comunitate săsească a Aiudului mai numără, astăzi, doar câteva suflete. Sunt cu toţii în vârstă, iar viaţa lor de acum e doar umbra palidă a ceea ce era odată. Cu toate acestea, biserica a rămas.

 

Mai demult funcţiona ca şi capelă, pe lângă marea biserică săsească (actuala clădire a bisericii reformate, care a trecut în anii '80 sub tutela maghiarilor), azi e biserica unde saşii îşi oficiază slujbele. Uneori, fiind atât de puţini, sunt nevoiţi să meargă pentru liturghie la Sebeş, sau în oraşe cu comunităţi săseşti mai puternice.

Biserica evanghelică (plan apropiat) și cea reformată (în spate) / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

O inscripţie în latină, din anul 1333, găsită pe un contrafort exterior, arată primele semne de existență a unei biserici inițiale. Acel edificiu însă, a fost demolat în 1865; era o navă boltită semicircular, incluzând o sacristie, prelungită cu un coridor. Cât despre noua biserică, cea pe care o puteți vedea astăzi, construcţia ei a început abia după 1865, în acelaşi loc. Interiorul ei (spaţios şi luminos, specific goticului) e format dintr-un antreu, separat prin patru coloane simple. Restul bisericii – nava şi absida – au bolţi semicirculare. Deasupra intrării este balconul cu orga (pneumatică, acţionată manual), realizată la Braşov în 1897, de Karl Einschenk.

Masa de altar / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la Aiud

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1)

Distanţă de la Alba Iulia la Aiud: 30 km

Durată: aproximativ 35 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram