Alba Iulia va fi gazda celei de-a IX-a editii a Conferintei de Bibliologie organizata de Catedra de Istorie, Arheologie si Muzeologie a Universitatii 1 Decembrie 1918. 15 dintre reprezentantii unora dintre cele mai prestigioase centre de cercetare, universitati si biblioteci nationale din toata lumea se vor alatura celor 35 de specialisti romani care vor participa la eveniment.
Pe 30 octombrie, oaspetii Conferintei de Bibliologie vor participa la vernisajul expozitiei „Itinerariul european al cartilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare si cataloageʼʼ, ce va avea loc la Biblioteca Batthyaneum. Vernisajul este organizat cu sprijinul Primariei municipiului Alba Iulia si ii are ca parteneri pe CNRS/ENS Ulm Paris si Universitatea 1 Decembrie 1918.
A doua zi, pe 31 octombrie, invitatii vor sustine lucrari de specialitate, ce vor fi publicate, ulterior, intr-un numar special al Revistei Transilvania. In plus, acestia vor viziona expozitia „Cartea transilvaneana din colectiile Muzeului National al Unirii Alba Iulia” si se vor bucura de o vizita la Cetatea Alba Carolina, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Alba Iulia.
Pe parcursul celor doua zile, vor fi prezenti la conferinta directori ai centrelor de cercetare CNRS/ENS, Institut d'Histoire moderne et contemporaine, Paris, rectorul universitatii École Nationale des Chartes, dar si profesori ai universitatilor Ecole Pratique des Hautes Etudes, Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne Paris, Universitatea din São Paulo, Brazilia, Univerzita Konstantina Filozofa, Nitra, Slovacia, Universitatea Károly-Eszterházy, Eger, Ungaria. De asemenea, Directorul General al Bibliotecii Nationale Centrale din Roma si cel al Bibliotecii Academiei Maghiare de Stiinte, Budapesta, precum si directorul General adjunct al Bibliotecii Nationale si Universitare din Strasbourg se vor numara printre invitatii la Conferinta de Bibliologie.
Pe langa evenimentul de la Alba Iulia, Biblioteca Batthyaneum s-a implicat, pe parcursul anului 2015, si in alte evenimente cu semnificatie: un stagiu de formare la care a participat o studenta a prestigioasei École Nationale des Chartes, facultatea de Arhivistica si Paleografie, din Sorbonne Paris, lansarea celui de-al treilea volum din reinnoita serie Batthyaneum, prin cartea „Biblioteca Batthyaneum la sfarsitul secolului al XIXlea. Cartea-catalog a lui Varjú Elemér, adnotata si comentata” si participarea in colocviul international de carte de la Strasbourg, alaturi de biblioteci din Paris, Basel, Madrid, Budapesta sau Strasbourg.