Alba Iulia figurează, alături de alte atracții turistice din Transilvania care o întregesc ca destinație turistică, pe harta turistică internațională, pe Best Life in the World. Povestea este spusă lumii întregi de faimosul călător Ben Southall care a vizitat locurile în urmă cu două luni.
Ce l-a impresionat în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, dar și în alte locuri unice din Transilvania pe care le-a vizitat, de ce experiențe inedite a avut parte, aflați din articolul postat de Ben Southall pe Best Life in the World., cu titlul „The Adventurous side of Romania“ (n.t. Latura aventuroasă a României).
„Aventura nu înseamnă doar traversarea zonei Arctice în cel mai scurt timp, sau atingerea Vârfului Everest; aventura e o stare de spirit. A face ceva ieşit din comun, a-ţi depăşi limitele zonei de confort- despre asta este vorba. O poţi găsi în mijlocul celui mai învolburat ocean, sau celui mai fierbinte deşert, dar este la fel de uşor să o găseşti în parcul din oraşul tău, sau la mijlocul unei sesiuni de căţărare într-un club sportiv. Mulţi oameni călătoresc în jurul lumii pentru a găsi aventura supremă, transformând lista de dorinţe într-o lista de realizări. Caută dincolo de regiunile celebre, vizitate de masele de turişti, şi încearcă să explorezi locuri mai puţin cunoscute- comorile ascunse, locurile neabordate, unde se ascund aventurile ce abia aşteaptă să fie descoperite, de către cei care doresc cu adevatat să le caute. România găzduieşte aventura ca o mama mândră, care îşi ţine pruncul la piept, grijulie, să îl protejeze, dar dornică să împărtăşească cu cei care îşi doresc. Am vizitat judeţul Alba, din inima ţării, cuibărit la poalele dealurilor Alpilor Transilvaniei şi am descoperit mult mai mult decât legenda Contelui Dracula“, așa își începe Ben Southall povestea despre locurile pe care le-a vizitat în România.
Ben își îndeamnă cititorii din lumea întreagă să descopere orașul Alba Iulia şi Cetatea Alba Carolina, întinsă pe o zona vastă. „Catedralele incredibile şi clădirile istorice au fost restaurate şi readuse în glorie; aici găsiţi şi un punct de vizitare, completat cu reinterpretări ale bătăliilor Daco- Romane care au loc pe timpul verii (n.t.spectacole de reconstituiri istorice ale Gărzii Apulum). Ai nevoie de o zi întreagă pentru a explora, la pas, Şanţurile care împrejmuiesc Cetatea, iar dacă doreşti să închiriezi o bicicletă pentru a explora împrejurimile, contactează-l pe Roby de la Alba Sport Vision, pentru a-ţi pune roţile în mişcare“.
Ben îi provoacă pe cei care ajung în Cetatea Alba Carolină să-i urmeze exemplul. „Bate un record mondial aşa cum am făcut şi eu! Acceptă provocarea şi aleargă 100 de ture de 2,7 km în jurul Cetăţii- mie mi-a luat 11 ore şi a fost extrem de dificil, dar a meritat. Caută pe Twitter şi Instagram hashtag-ul #CycleTheCitadel pentru mai multe informaţii“.
Nici opțiunile de aventură din afara zidurilor Cetății nu sunt trecute cu vederea de către Ben.
Faimosul călător îi îndeamnă pe turiști să-i urmeze exemplul și să exploreze și alte locuri din Transilvania care întregesc Alba Iulia ca destinație turistică. Prima recomandare: Cheile Râmețului.
„Cheile Râmețului sunt magnifice şi se află la o distanţă de 40 km de Alba Iulia, pe o vale pitorească, pe cursul unui rău, de cele mai multe ori învolburat. Drumul se termină brusc la Mănăstirea Râmeț, unde merită să te opreşti să te relaxezi pentru câteva ore, să admiri împrejurimile, şi să afli mai multe despre istoria rădăcinilor religiilor din România. Cât eşti acolo vei afla cum a fost ridicată întreagă construcţie la câţiva metri deasupra pământului, pentru a putea fi protejată de posibile viituri.
Atunci când am vizitat, răul se asemăna mai mult cu o învolburare de apă. Cerul albastru nu avea semnele ploii care căzuse cu o zi înainte. A transformat ‘plimbarea noastră de-a lungul văii’ într-o experienţă care semăna mai mult cu “Survivor”, împletită cu momente de teamă şi emoţie, în timp ce făceam paşi mărunţi, agăţaţi de cablul de metal şi de suporturile pentru picioare, fixate adânc în stânca, deasupra şuvoiului învolburat de apă, care ne stropea gleznele.
A fost minunat să îl văd din adâncul văii şi apoi să urc cu maşină pe poteca de fermă, abruptă şi noroioasă, care se întindea pe 1000 m spre satul Cheia, de unde am putut savura o priveliște spectaculoasă.
Aici găsiţi câteva trasee de trekking care traversează pădurile şi munţii, şi care pot fi parcurse în câteva zile. Puteţi să va aşezaţi corturile în pădure sau puteţi alege să va cazaţi în cabanele din zonă, dar trebuie să veniţi aprovizionaţi cu toate cele necesare, deoarece nu există prea multe magazine în zonă. Merită să fiţi atenţi la apariţiile rare ale ursului brun şi ale lupilor din zona Transilvaniei“.
Și experiențele în văzduh l-au cucerit pe omul cu „cel mai bun job din lume“. „Pe drumul dinspre Cheia spre Alba Iulia se pot vedea o serie de stânci calcaroase care străjuiesc satele din jur şi care formează platforma perfectă de decolare pentru parapanta. La Clubul local de Parapanta - Sport Club Archaeopteryx- poţi experimenta zborul cu parpanta, atunci când condiţiile meteo permit, în perioadele calde din timpul anului. Alătură-te unui instructor, ridică-ţi genunchii la piept şi aruncă-te într-o aventura în aer, zburând deasupra zonelor rurale idilice din apropiere.Pentru cei care doresc să rămână pe pământ, există oportunitatea de a captura, cu camera foto, nişte peisaje absolut deosebite. Pantele abrupte şi înverzite încă poartă liniile de terasament ale agriculturii antice, iar la apus şi răsărit, umbrele superbe se proiectează de-a lungul văilor din jur.
„Călătoria spre centrul pământului“, așa și-a intitulat Ben Southall aventura la peșterile de la Scărișoara și Vârtop.„Din văzduhul cerului, până spre centrul pământului, judeţul Alba oferă aventuri pentru toate gusturile. Cea mai mare peştera glacială din Europa- Scărişoara- îngropată adânc în Munţii Apuseni, călătoria pe drumurile îndepărtate ale României, prin sate tradiţionale, unde parcă timpul s-a oprit, toate acestea îţi răsplătesc curiozitatea atunci când ajungi aici. Urcarea pe treptele abrupte din metal, te face să simţi că te afli într-o călătorie spre centrul Pământului. Pe măsură ce coborî în grota imensă şi întunecoasă, temperatura scade, chiar şi în lunile fierbinţi de vara, iar intrarea este acoperită de zăpadă şi gheaţă, părând un portal către o lume arctică. În timp ce ochii se obişnuiesc cu întunericul, vastitudinea peşterii devine reală. Podeaua îngheţată, înconjurată de un lac de apă frigidă, prevestesc, spre marginea peşterii, apariţia tunelurilor întunecate care coboară, mai departe, în abis - porţi către un iad îngheţat, dacă decideţi să intraţi. Peştera este o adevărată minune a naturii, având o lăţime de 22 m şi 700 m lungime. Stalactitele şi stalagmitele îngheţate se întind la unison, parcă într-o încercare de a reusi conexiunea finală.
Mai există o peştera pe care trebuie să o vizitezi, în cazul în care ai o pasiune pentru experienţe de speopogie, Peştera Glaciară Vârtop.Trebuie să primiţi accepul să intraţi în peştera de la pădurarii locali, pe care îi găsiţi în satul Casa de Piatră şi care vă vor ghida apoi, spre intrare şi prin coridoarele înguste ale peşterii, care găzduieşte nişte stalagmite impresionante, care ajung până la opt metri înălţime, de la bază până la tavan“.
„Esta unul dintre cele mai interesante, relaxate şi incredibile locuri pe care le-am vizitat“ este impresia cu care s-a întors Ben în Australia, după ce a vizitat Salina Turda. „Dacă preferaţi ca aventura voastră să se petreacă în locuri amenajate şi nu atât de natural, una dintre cele mai fascinante atracţii turistice din Europa este chiar lângă voi- Salina Turda. Este o construcţie inginerească incredibilă, care a fost transformată într-un parc tematic, potrivit pentru toate vârstele, situat în adâncimea Pământului. Extracţiile de sare din această zonă se fac încă din Evul Mediu, dar numai din anii 1700 a început extracţia la nivel industrial. Acum au rămas galeriile vaste, din care au fost extrase milioane de tone de sare din cea mai fină, lăsând loc pentru ce altceva, decât pentru un parc tematic! Esta unul dintre cele mai interesante, relaxate şi incredibile locuri pe care le-am vizitat si cel mai bine folosit spaţiu subteran pe care l-am văzut. În interiorul cavernelor imense există o sumedenie de atracţii, inclusiv un teren de mini- golf, o pistă de bowling, un carusel de 20 m înalțime, un amfiteatru şi un lac navigabil cu bărci! Pur şi simplu trebuie să-l vezi, că să crezi!“.
Ben Southall le recomandă turiștilor din lumea întreagă și Parcul de Aventură Dynamis, despre care spune că este locul „unde ai senzația că ar tremura puțin de frică chiar și Tarzan şi Jane“. „Pentru cei care au fobie de înălţime (la fel ca şi mine), orice aventură în aer reprezintă o provocare. Parcul de Aventură Dynamis este locul perfect unde poţi demonstra tuturor că nu eşti un „papă-lapte”, până la urmă. Ai nevoie doar de un dram de încredere, o discuţie aprinsă cu „vocile din mintea ta” şi puţină încredere, înainte de a te aventura pe tiroliană, deasupra copacilor, ţipând ca un copil. Iar eu, exact asta am făcut! Începând cu peretele vertical de căţărare, mersul pe un traseu instabil şi până la tiroliana de pe care nu poţi nici măcar să vezi linia de final, ai o senzaţia care i-ar face chiar şi pe Tarzan şi Jane să tremure puţin de frică. Mi-am făcut curaj şi am ales traseul galben, care a fost destul de dur- mai există încă două nivele peste acesta… ei bine va fii o provocare pentru data viitoare.“
„Transalpina este un loc perfect pentru sesiuni de fotografie absolut perfecte“ le spune cititorilor săi Ben Southall. „Una dintre imaginile emblematice pe care am găsit-o în timp ce căutăm aventuri în România înainte de călătorie, a fost aceasta- multiplele serpentine de pe drumul DN67C, sau mai bine zis, de pe Şoseaua Transalpina. Şoseaua urcă până la 2145 m altitudine peste nivelul marii, la Pasul Urdele şi este pur şi simplu o declarație maiestuoasă a abilităţii omului de a proiecta şi construi o şosea de-a lungul celei mai greu accesibile zone a Munţilor Carpaţi, o zona închisă în cea mai mare parte a anului, din cauza atitudinii mari. În prima parte a călătoriei, treci prin cea mai mare pădure naturală din Europa, întâlneşti diverse tipuri de schimbări de climă şi precipitaţii, rămâi şocat de râpele extrem de adânci din jur şi te minunezi de priveliştile care par a fi infinite. Acesta este un loc perfect pentru sesiuni de fotografie absolut perfecte. Cel mai grozav mod de călătorie pe acest drum este cel cu bicicletă, pe parcursul câtorva zile, mutându-te dintr-un camping în altul în fiecare zi, fiecare loc devenind mai frumos decât primul. Va garantez că răsăriturile şi apusurile vor fi incredibile. Pe drum veţi găsi numeroase baruri tradiţionale, restaurante şi locuri de cazare, dacă aveţi nevoie de un răsfăţ pe cinste după un drum lung pe bicicletă. Pentru că am avut un timp foarte scurt la dispoziţie să explorăm zona, am optat pentru călătoria pe motocicletă şi am străbătut traseul dus- întors într-o singură zi. Şoseaua DN76C se deschide la sfârşitul lunii mai (depinde însă de condiţiile meteo) şi este foarte circulată în perioada vacanţelor de vară, aşa că te sfătuiesc să îţi programezi excursia ţinând cont de asta. Adaugă traseul pe lista ta de obiective viitoare!
În finalul articolului, Ben le spune turiștilor că „Alba Iulia rămâne unul dintre ultimele bastioane europene nedescoperite cu adevărat“.
„Magia Alpilor Transilvani, nenumărate aventuri unice, unele dintre cele mai bune vinuri din Europa, o bucată de istorie antică romană, ospitalitatea şi mândria românească, toate astea sunt un amestec care oferă una dintre cele mai neaşteptate experienţe de călătorie pe care le poţi avea. Lasă aglomeraţia urbană în urmă şi începe călătoria spre judeţul Alba. Nu vei regreta!“, astfel își încheie Ben articolul publicat pe Best Life in the World.
Sursa articolului și a imaginilor: http://bestlifeintheworld.com/adventurous-side-romania/
Traducerea și adaptarea: Raluca Krisbai