Alba Iulia pe „ruta“ ambasadorilor UE in Romania

Publicat în: 
17 octombrie 2016

 

Vizita diplomatilor straini la Alba Iulia se inscrie in campania „Yes, we care“ (Da, ne pasa!), derulata la nivel national de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Cetatea Alba Carolina, brandul orasului Alba Iulia, a fost vizitata sambata, 15 octombrie, de catre ambasadorii Ciprului-E.S.Dimitris Hatziargyrou, Irlandei-E.S. Derek Feely, Slovaciei- E.S. Jan Gabor, de un consilier al Ambasadei Poloniei in Romania-Arkadiusz Michoński  si de consilierul politic al Reprezentantei Comisiei Europene în Romania, Monica Loloiu.

Strainii, impresionati de „Cealalta Capitala“

Oaspetii au avut ocazia sa vada la fata locului schimbarea „la fata“ a Cetatii, dupa ample lucrari de reabilitare, derulate, in mare parte, cu fonduri europene. Administratia din Alba Iulia a reusit in ultimii ani sa atraga fonduri europene de peste 150 de milioane de euro, mare parte din suma fiind folosita pentru transformarea fortificatiei intr-o bijuterie arhitectonica tot mai cautata de turisti.

Strainii au aflat ca Alba Iulia se defineste ca „Cealalta Capitala a Romaniei“, slogan inspirat de numele sub care orasul e cunoscut romanilor si anume „capitala de suflet a romanilor“. Orasul adaposteste un patrimoniu material si imaterial de exceptie, extrem de important pentru istoria nationala si europena.

ambasadorii-la-poarta-a-iiii-a

Sursa Facebook/Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Diplomatii s-au aratat impresionati de elementele de arhitectura pe care le conserva fortificatia. Au avut ocazia, spre exemplu, sa „descifreze“ bogatia decorului si  calitatea plasticii figurative, cu care este inzestrata Poarta a III-a a fortificatiei.

 

ambasadorul-irlandei

Ambasadorul Irlandei

 

Pe traseul dintre Portile a III-a si a IV-a, diplomatii  au poposit in Sala Unirii, locul in care, la 1 Decembrie 1918, s-a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania. Tot aici, ambasadorul Ciprului a manifestat interes fata de Documentele Unirii.

monica-loloiu

Monica Loloiu

 

„Cine a locuit in Palatul Principilor?“, a intrebat intr-o romana aproape perfecta ambasadorul Slovaciei, Jan Gabor. Diplomatul a aflat ca edificiul si-a trait gloria in vremea Principatului Transilvaniei, cand, timp de aproape 150 de ani, Alba Iulia a fost capitala Transilvaniei. A fost perioada in care  soarta regiunii a fost dirijata de carmuitorii, administratia si de cancelariile aflate la Alba Iulia. Se intelege de la sine ca resedinta  principilor a constituit pe parcursul epocii centrul si cea mai importanta scena a vietii politice din Transilvania.

Diplomatii s-au aratat interesati sa afle istoria celei mai vechi cladiri care se pastreaza in Cetate, Catedrala Romano-Catolica. Edificiul cu elemente constructive si decorative specifice stilurilor romanic, gotic, renascentist si baroc. Ambasadorul Ciprului a fost interesat sa afle motivele pentru care cea mai influenta familie romaneasca din Transilvania medievala, cea a Hunedorestilor,  a primit cinstea de a-si dormi somnul de veci in Catedrala.

„La aceasta biserica se vad clar elemente de arhitectura bisericeasca romaneasca“, a remarcat unul dintre ambasadori, referindu-se la Catedrala in care s-au incoronat Regele Ferdinand si Regina Maria, in urma cu 94 de ani.

ambasadorul-irlandei-la-catedrala

Ambasadorul Irlandei la Catedrala Incoronarii

Diplomatii au asistat si la schimbul de Garda a Cetatii. Ceremonialul este unic in Romania si are loc zilnic, la ora 12.00, intre Portile a III-a si a IV-a a fortificatiei.

Oaspetii au facut un popas si la Muzeul „Principia“, in care sunt valorificate in situ (n.a. la fata locului)  urmele cladirii comandamentului Legiunii a XIII Gemina care a stationat in anticul Apulum (n.a. numele latin al orasului). Edificiul adapostea birourile ofiterilor si finantele Legiunii.

ambasadorul-ciprului

Ambasadorul Ciprului

 

Tot Muzeul „Principia“ a fost locul in care ambasadorii au aflat de la reprezentantii administratiei locale si judetene si ai ADR Centru  cum au fost cheltuiti banii europeni pentru dezvoltarea municipiului Alba Iulia, a judetului Alba si a Regiunii Centru.

Imagini reprezentative din Cetatea Alba Carolina vor ajunge si in tarile de origine ale ambasadorilor, prin intermediul fotografiilor realizate cu ajutorul propriilor telefoane mobile.

Campania „Yes, we care“

Vizita diplomatilor straini la Alba Iulia este parte a campaniei „Yes, we care“ (Da, ne pasa!), derulata la nivel national de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Este modul prin care ambasadorii statelor membre UE la Bucuresti se pot familiariza cu proiecte finantate din fonduri europene in Romania.

Alba Iulia si-a inceput calatoria ca „destinatie turistica“ imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Cetatea, restaurata cu fonduri europene,  este locul in care de la un an la altul au loc tot mai multe concerte cu artisti de top din tara si strainatate, festivaluri de film, moda, teatru, expozitii, spectacole de reconstituiri istorice.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram