Alba Iulia: Primul „server“ în viitoarea rețea de orașe inteligente din România

Publicat în: 
5 decembrie 2016

Soluțiile smart ar urma să transforme orașul Alba Iulia în primul oraș inteligent din România, până în 2018, anul Centenarului României Mari.

Proiectul pilot „Alba Iulia Smart City 2018“ a fost lansat la Alba Iulia, vineri, 2 decembrie, în cadrul unei Conferințe desfășurate la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.

Drum deschis spre Smart City 2018

La eveniment a participat ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Delia Popescu, reprezentanți ai companiilor de top interesate de proiect, promotori și vendori de soluții smart, reprezentanți ai administrațiilor locale, ai mediului universitar, ai asociațiilor profesionale.

Fiecare vorbitor a prezentat propriu viziune despre „smart city“, dar și soluții concrete care să transforme Alba Iulia în primul oraș inteligent din România.

participanti-la-conferinta-7

Ce înseamnă conceptul de “Smart City”? Un răspuns ne-a dat ministrul Comunicaţiilor, Delia Popescu:

„Un oraş inteligent înseamnă un oraş mai inclusiv, care creează oportunităţi egale pentru toţi (…) Smart şi tehnologizat înseamnă mai educat, mai sănătos, mai puţin costisitor, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administraţie publică, mai multe oportunităţi pentru mediul de afaceri şi cetăţean, beneficii ce se traduc prin îmbunătăţirea calităţii vieţii, o interacţiune mai uşoară şi prietenoasă a oamenilor, cu oraşul, cu mediul (…). Smart City este mai degrabă un process continuu (…), încurajează cetăţenii să fie mai active, mai participativi la viaţa comunităţii”.

Tot la Alba Iulia ministrul a  lansat spre consultare Ghidul Smart City pentru România.

Soluțiile avansate de reprezentanții companiilor de top, dar și ai start up-urilor și asociațiilor profesionale pot fi vizualizate aici.

e-alba iulia

Prima soluție smart implementată prin proiectul pilot „Alba Iulia Smart City“ este cea de comunicare cu cetățenii din Alba Iulia, dar și cu turiștii,  prin hotspoturile WI-FI și aplicația e-alba iulia, ambele dezvoltate de Orange România. Pe lângă funcția de promovare a orașului Alba Iulia ca destinație turistică, aplicația e-alba iulia va contribui, în perioada următoare, și la încurajarea dialogului social cu locuitorii municipiului, respectiv promovarea businessurilor locale.

Nu ezitați să interacționați cu aplicația e-alba iulia, când ajungeți în Parcul Unirii, Piața Tricolorului, Catedrala Încoronării, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, Piața Cetății, Muzeul roman „Principia“, Traseul Porților Cetății, Universitate, Palatul Apor, Biserica memorială „Mihai Viteazul“, Traseul celor trei Fortificații, Traseul Șanțurilor Cetății, dar și în 15 autobuze ale Societății de Transport Public (STP). Soluția va include, în final, 250 de beacon-uri (n.a. transmițători radio) instalați în aproximativ 225 de obiective (muzee, universitate, cetate, restaurant, statui, catedrale) ce vor transmite informații despre acestea direct pe telefonul mobil al vizitatorilor.

e-alba-iulia-app-2

De ce Alba Iulia?       

Orașul de pe malul Mureșului s-a poziționat în ultimul deceniu în avangardă,  ca „excepție fericită“ printre orașele din Romania. Alba Iulia a devenit un oraș modern, bine administrat, care punctează premieră după premieră într-o mulțime de domenii:  de la marketing de oraș la atragere de fonduri europene. de la transport ecologic la tehnologii smart city. 

Oraşul avea o strategie de brand, o identitate vizuală, un plan de marketing în 2010, an în care nici România, că ţară, nu avea încă niciunul din aceste instrumente de promovare. Putem afirma, fără să exagerăm, că Alba Iulia este cu cel puţin 7 ani înaintea oricărui oraş din România din punct de vedere al marketingului.

Alba Iulia este primul oraş din România în care autobuzele folosesc biocombustibil, sunt dotate cu WiFi, sistem de geolocatie, iar  biletele se pot cumpără prin sms. În plus, călătorii au acces la internet gratuit, anunţuri digitale şi voce pe panouri în staţii, dar şi în autobuze.

Este singurul oraş din România care a primit peste 50 milioane de  euro de la UE pentru punerea în valoare a unui reper istoric, Cetatea Albă Carolina, actualul brand al municipiului.

Administrația publică din Alba  Iulia a fost prima din România care a contractat un proiect pentru producţie de energie verde.

Despre proiectul Alba Iulia Smart City

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informaţională a propus pentru perioada 2016 - 2018 inițierea proiectui pilot de transformare a Municipiului Alba Iulia în primul oraș inteligent din România. Inițiativa se bazează pe dezvoltarea de parteneriate cu asociații, companii, institute de cercetare-dezvoltare, universităţi și nu în ultimul rând voluntari care vor contribui împreună la construirea Orașului unde s-a născut viitorul. Proiectul se va materializa cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, în 2018.

 

Foto deschidere: Participanți la Conferința de lansare a proiectului „Alba Iulia Smart City 2018“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram