Gandul.info - Alba Iulia, punct de reper in istoria Romaniei

Publicat în: 
9 septembrie 2014

Alba Iulia, oras al Marii Uniri, centru cultural, spiritual si istoric al Romaniei este locul in care timpul nu a trecut fara a-si lasa amprenta, locul in care prezentul si trecutul pastreaza o armonie perfecta sub veghea locuitorilor de aici care poarta mandria de a apartine si a reprezenta un loc unic in Romania. Ziarul Gandul a publicat un articol despre povestea orasului in care picteaza imaginea Alba Iulia in cea a unui oras ce nu a lasat istoria sa il invinga, ci dimpotriva, i-a permis sa il innobileze.

Alba Iulia, orasul romanilor

In prezentarea pe care Gandul o face Albei Iulia, se pune accent pe istoria glorioasa dar adesea zbuciumata a acestor locuri. Alba Iulia este un loc marcat pe harta de nenumarate ori de istoria zbuciumata dar glorioasa, o istorie ce a declarat si reintarit identitatea si idealul romanesc atunci cand tara avea cea mai mare nevoie de asta. Alba Iulia este orasul ce reflecta inima romanilor si este normal sa fie asa cum se prezinta el astazi, o raza de speranta intr-o tara care se lasa prea usor prada disperarii. O dovada ca se poate, un loc in care fondurile europene si-au gasit utilitatea si un loc in care trecutul glorios a fost readus la viata pentru a fi cinstit prin proiecte precum reabilitarea superbei cetati medievale Alba Carolina. Alba Iulia este un oras care renaste mereu din propria cenusa, este orasul romanilor care refuza sa renunte la lupta, a romanilor care arata ca se poate.

Apoulon si Apulum

Pentru cei care cred ca istoria unui loc este dictata din momentul in care cineva decide sa il numeasca acasa, Alba Iulia are si dovada. Aceste locuri, numite Apoulon in primele mentionari istorice antice erau asezarea dacilor apuli sau in traducere, a dacilor cei drepti si viteji ce domneau peste Podisul Transilvanean de pe culmile pe care astazi se intinde satul Craiva si Comuna Cricau.

La hotararea imparatului Traian, pe locul in care exista aceasta asezare s-a ridicat cea mai mare fortificatie romana din Dacia, fortificatie ce se intindea pe aproximativ 30 de hectare si servea drept sediu legiunii a XIII-a Gemina. Castrul a fost numit Apulum in cinstea dacilor apuli din aceasta zona.

In perioada imediat urmatoare invaziei romane, Apulum s-a dezvoltat atat ca centru militar, politic, administrativ si religios, dar si ca centru mestesugaresc si comercial datorita importantului port de pe raul Mures.

O alta denumire a Apulumului era Chryospolis, orasul de aur, denumire capatata datorita bogatiei culturale si importantei ca centru de raspandire a romanizarii la nord de Dunare.

Balgrad

Numele de Alba a venit mult mai tarziu, in perioada secolelor 11-12 cand in aceasta zona se ridica o cetate de piatra alba care a preluat denumirea de Balgrad sau cetatea alba de la slavi. In limba romana numele simplificat al asezarii a ramas Alba pe a carei traducere se bazeaza si numele maghiar (Fehervar) si german (Weissenburg) ale orasului.

Cucerita de unguri incepand cu secolul XI, Alba Iulia isi reia locul de centru politic si cultural in cadrul formatiunii statale feudale astfel formate iar mentiunile despre populatia locala ii descriu pe acestia cu denumirea de valahi sau romani.

Dupa peste 1000 de ani de istorie si dezvoltare, Alba Iulia se intalneste pentru prima data cu devastarea in urma unei invazii tatare in anul 1241.

Alba Iulia, orasul unirii

Gandul.info puncteaza atent fiecare dintre momentele de maxima importanta in istoria orasului.  Se vorbeste despre invazia devastatoare din 1241 care a fost prima data cand Alba Iulia a avut ocazia sa isi demonstreze spiritul de neinvins apoi despre cum acest oras  sta marturie istoriei milenare pare astazi pe buna dreptate indestructibil iar trecutul sau o demonstreaza. La cateva secole dupa devastarea suferita, orasul Alba Iulia devine capitala principatului Transilvaniei, trecand pe rand prin perioade de oras tributar imperiului Otoman iar apoi oras resedinta a dinastiei de Bathory.

De-a lungul istoriei zbuciumate a orasului putine momente au marcat Alba Iulia precum cel de pe 1 noiembrie 1599, momentul in care Mihai Viteazul a intrat in Alba Iulia ca prim unificator de stat luand Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova sub conducerea sa. In cinstea acestui moment, Alba Iulia, devenita Capitala a principatului, si-a preluat rolul pe care avea sa il repete din nou de-a lungul istoriei Romaniei, istoriei care s-a scris pe aceste strazi si ramane marturie pentru romanii ce le viziteaza in cautarea propriei identitati.

Alba Iulia a jucat un important rol in rascoalele si revolutiile din Transilvania, aici s-a luptat mereu pentru cauza nationala. Astfel ca, momentul pentru care Alba Iulia si-a castigat titlul de a doua Capitala a tarii nu se putea intampla nicaieri altundeva. Privind in urma pare ca intreaga istorie a orasului a fost scrisa pentru acest punct culminant al Marii Uniri.

Pe 1 Decembrie 1918, la 300 de ani dupa Unirea lui Mihai Viteazul, 1228 de delegati au semnat hotararea pentru unirea Transilvaniei cu regatul Romaniei in cladirea care in prezent gazduieste Muzeul National al Unirii.

Astazi orasul Alba Iulia se prezinta mandru drept marturie a unei istorii milenare, un loc care sta dovada a spiritului si identitatii romanesti. Alba Iulia de astazi este un oras al istoriei si culturii, un oras cetate medievala ce paseste catre viitor fara a-si lasa nici o secunda in urma bogata mostenire.

Sursa: Gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram