Alba Iulia, steaua cu sapte colturi pe DLI

Publicat în: 
23 ianuarie 2015

Clarisa Iordache scrie pe DLI despre experienta sa in Cetatea Alba Carolina, un loc in care calatorul are senzatia ca trece pragul timpului atunci cand paseste pe sub portile recent renovate in curtea interioara ce sta marturie zbuciumatei istorii milenare din aceste locuri. Articolul sau este insotit de poze superbe cu cetatea intr-o minunata zi senina, ideala pentru a scoate in evidenta frumusetile cetatii sub forma de stea in 7 colturi, pe care o numeste poetic "domnita cea alba, mireasa Transilvaniei".

Autoarea face o scurta introducere a Cetatii, asa cum se cuvine, cu povestea pamanturilor pe care a fost ridicata, pamanturi ancestrale ce au gazduit sufletele vitejesti ale stramosilor daci din cetatea Apoulon si apoi pe cele ale romanilor. Se continua cu prezentarea lui Mihai Viteazul sau povestea lui Horea, Closca si Crisan, vorbindu-se si despre imensa influenta habsburgica, responsabila pentru superba Cetate ce sta si astazi marturie acelor vremuri din secolul XVIII.

Se vorbeste despre Traseul celor Trei Fortificatii si modul in care acesta impleteste toate cele 3 ere reprezentative, cea dacica, cea romana si cea a fortificatiei bastionare de tip Vauban, recent restaurata si mai impresionanta ca oricand.

Sunt prezentate toate cladirile monument si obiectivele principale de pe traseu, precum si modul in care acestea se prezinta astazi, cu poze de exceptie pentru a ilustra fiecare rand asternut intr-un mod care onoreaza Cetatea ca simbol al orasului Alba Iulia.

Despre particularitatile cetatilor in stil Vauban

Punctul prin care blogul DLI difera de alte jurnale de calatorie este atentia data detaliilor arhitecturale, documentate si cu fotografii presarate prin text. Se mentioneaza cele sapte bastioane reprezentative constructiilor in stil Vauban ce dau forma de stea in 7 colturi cetatii. Autoarea se declara in mod special impresionata de reprezentatiile din fiecare sambata de la ora 12, ce au loc pe platforma de artilerie, un spectacol de reconstituire al "armatei austro-ungare", cu arme specifice perioadei, dand turistului senzatia ca s-a intors cu adevarat in timp.

Sunt descrise inclusiv sala armelor, temnita si locul de supliciu, unul dintre cele mai inspaimantatoare obiective turistice din intreaga Cetate, un loc cu o energie aparte ce nu poate sa nu marcheze vizitatorul.

Jurnalul de calatorie este incheiat in aceeasi nota poetica, descriind Alba Iulia si Cetatea drept un loc in care "fiecare fir de iarba vorbeste despre eroism, dragoste de tara, uniri si reinvieri".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram