#AlbaIulia100

Acasă / #AlbaIulia100: Festival interactiv de artă în Cetate

#AlbaIulia100: Festival interactiv de artă în Cetate

Publicat în: 30 oct.. 2018
Autor: Nicu Neag

artFEST100 își propune să reunească la Alba Iulia un număr de 100 de artiști din România și din străinătate  în cadrul unui eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, prin sloganul „Arta ne (re)UNEȘTE la Alba Iulia“.

4 zile de evenimente intense şi 24 de zile de expoziţii vor transforma Alba Iulia într-o autentică galerie de artă în aer liber, care va vibra în acordurile muzicii live pusă la dispoziție de street band-uri cunoscute.

Vedete şi tineri artişti

Cetatea Alba Carolina va fi populată de artiști plastici care vor realiza picturi tematice, fotografi care vor imortaliza momente reprezentative din cadrul evenimentelor şi muzicieni care vor antrena atmosfera festivalului cu piese îndrăgite de marele public.

Vedete din lumea artei vor fi acolo ca să împărtășească din experiența lor, iar tinerii artiști vor avea la dispoziție mai multe locuri special amenajate, unde pot socializa pe teme de interes pentru ei.

Invitații speciali ai festivalului:  marii pictori români Nicolae Maniu şi Ovidiu Avram. În cadrul evenimentului, va fi organizată o expoziție personală semnată de Ovidiu Avram, prima de acest gen la Alba Iulia.

Locuri din cetate în care au loc evenimentele: Muzeul Principia, Galeriile de la Poarta a III-a, Framm`s, Gothic, Museicon, La Poartă, Hotel Cetate.

Artiștii vor putea fi văzuţi lucrând „pe viu”, în spațiile dedicate din cadrul Galeriilor de la Poarta a III-a a Cetăţii, care vor fi accesibile publicului larg. Tot în cadrul festivalului, la Museikon, vor avea loc workshopuri de pictură dedicate copiilor şi coordonate de persoane specializate. Fotografii vor căuta să surprindă cele mai inedite cadre pe care le regăsesc în tematica propusă.

Perioada de desfăşurare:

8 -11 Noiembrie- se vor desfășura activități artistice interactive, deschise gratuit atât pentru artiști, cât și pentru localnici și turiști.

12 Noiembrie- 5 Decembrie– toate lucrările realizate vor face obiectul unei expoziții deschise.

Gală caritabilă

În cadrul evenimentului va fi realizat și lansat un album de artă care va cuprinde biografia fiecărui artist însoțită de cel puțin o lucrare reprezentativă. De asemenea, va fi realizat şi un film documentar de tip „making of” legat de activitățile desfășurate în cadrul festivalului.

Festivalul va găzdui şi o gală caritabilă, duminică, 11 noiembrie, în care lucrările vor fi licitate, scopul fiind realizarea unei donații către Centrul Maria Beatrice (www.mariabeatrice.ro). Această donație va contribui la finalizarea lucrărilor de construcție a celui mai mare spital de pediatrie destinat copiilor cu dizabilități din România.

Detalii despre festival pe www.artfest100.ro şi pe pagina de Facebook a evenimentului.

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia