Textul, în limba latină, aminteşte de ceea ce s-a hotărât la Alba Iulia în 1 decembrie 1918 în casina militară, cea mai spaţioasă clădire din oraş în urmă cu 100 de ani.
Fosta casina militară, actuala Sală a Unirii, a fost consistent înfrumuseţată, cu prilejul încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, din 15 octombrie 1922. Atunci, i s-au adăugat bolta şi un portal monumental în dreptul intrării, în forma unui arc de triumf, decorat cu frunze de lauri. Portalul conferă întregului edificiu un aspect solemn.
1 decembrie 1918
Sub arcadă tronează o inscripţie în limba latină ce vorbește tocmai despre momentul 1 decembrie 1918, la Alba Iulia: „ANNO DOMINI MDCCCCXVIII KALENDIS DEMBRIIS HOC LOCO / UNIO TRANSILVANIAE / UNIVERSA CUM DACO ROMANIA / SOLLENNI ET UNANIMO POPULII VOTO IN PERPETUUM ATQUE / IREVOCABILITER PROCLAMATA EST CUIUS REI MEMORIA / SEMPITERNA SIT” („În anul Domnului 1918, la 1 Decembrie, în acest loc a fost proclamată pe vecie și în mod irevocabil, prin dorința solemnă și unanimă a poporului, unirea Transilvaniei cu întreaga Daco-Românie. Amintirea acestui eveniment să fie eternă).
Potrivit istoricului Tudor Roşu de la Muzeul Naţional al Unirii, ideea cum că însuși marele istoric Nicolae Iorga ar fi scris această inscripție este falsă. Ea a fost formulată de un alt istoric, Ioan Lupaș, profesor de istorie la Universitatea din Cluj. Greșelile gramaticale („Decembriis”, „populii”, „irevocabiliter”) sunt datorate gravorului sau altcuiva, întrucât Lupaș trimisese textul într-o formula corectă.
1 decembrie 2018
Sala Unirii nu poate fi vizitată acum de către public, întrucât aici se derulează un amplu proiect de restaurare şi reamenajare. Va fi redeschisă oficial doar la 1 Decembrie. Data ar urma să coincidă cu lansarea celui mai important produs cultural-turistic naţional din România.
Odată cu restaurarea portalului monumental, au fost remontate la începutul acestei luni şi stemele mici ale României Mari, montate în 1922, demontate în 1948 şi apoi distruse.
Exponatele dedicate momentului 1918 pot fi admirate în această perioadă în expoziţia de bază a Muzeului Naţional al Unirii, acolo unde sunt expuse temporar.
#AlbaIulia100
Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.