#AlbaIulia100: Momentul 1918, prin Questo

Publicat în: 
3 august 2018

Turiştii care ajung în cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina,  sunt antrenaţi într-o poveste în care ei sunt actorii principali care descoperă #AlbaIulia rezolvând ghicitori. Experienţa este posibilă prin aplicaţia Questo.

Primul tur Questo dedicat oraşului Alba Iulia îi poartă pe utilizatori pe urmele „fotografului Unirii“ din 1918, Samoilă Mârza. A fost singurul om din acea mulţime interminabilă venită la Alba Iulia în 1 decembrie 1918  care avea la el un aparat de fotografiat, unul cu burduf.

În rolul lui Samoilă Mârza

Practic, localnicii şi turiştii intră în pielea tânărului fotograf, care a stat alături de cei peste 100.000 de români prezenţi la Alba Iulia în urmă cu 100 de ani.  De-abia întors din război și cu un aparat foto cumpărat de tatăl său în schimbul unei perechi de boi, Mârza este unicul fotograf de la marele eveniment, iar cele cinci fotografii ale lui fac istorie. Cei care vor intra în rolul „fotografului Unirii“ vor descoperi într-un mod interactiv locurile din Alba Iulia care s-au intersectat cu momentul 1918. Utilizatorii Questo sunt provocaţi să pornească pe urmele înaintaşilor ardeleni implicaţi în Unirea Transilvaniei cu România şi să documenteze totul, chiar şi fotografic.

Ce presupune turul?

Punctul de pornire al turului este fostul Teatru Caragiale din Oraşul de Jos, actuala Casă de  Cultură a Studenţilor.

Înainte de a începe, utilizatorii pot vedea mai multe detalii despre experiențele oferite de Questo:  descrierea turului, lungimea și durata medie de explorare, clasamentul exploratorilor, recomandări etc. O experienţă completă Questo se poate trăi doar dacă eşti fizic în Alba Iulia şi dacă urmăreşti pas cu pas indiciile din aplicaţie.

Misiunile sunt scrise în așa fel,  încât să-l facă pe utilizator să urmărească cu atenție mediul în care se află, să descopere lucruri, detalii, elemente peste care, în mod normal, ar putea  trece cu vederea. Altfel spus, utilizatorii caută de-a lungul traseului indicii, au de rezolvat ghicitori. În schimb, pleacă din Alba Iulia cu un „bagaj“ de poveşti neştiute despre locuri, monumente şi oameni care au trăit sau păşit prin Alba Iulia.

Turiştii trebuie doar să aibă smartphone-ul încărcat, să aibă conexiune la internet şi aplicaţia Questo desărcată(se poate descărca de aici: http://onelink.to/questo).

Fondatorii aplicației Questo văd Alba Iulia şi România turistică, în general,  ca pe o ladă de zestre uitată în pod. Nu ai scară să ajungi la ea, n-ai lumină să vezi ce minunății sunt ascunse acolo. Cu alte cuvinte, Questo ajută proprietarul să pună în lumină comoara și turistul să ajungă la ea. De cealaltă parte, utilizatorii aplicației învață să o redescopere. Chiar dacă au fost de zeci de ori în Alba Iulia, prin Questo vor descoperi locuri despre care nu știau și povești despre care nu auziseră niciodată.

Jocuri de explorare urbană

Questo este o aplicație care oferă jocuri de explorare urbană în lumea reală, unde utilizatorul joacă rolul personajului principal dintr-o poveste. Un astfel de joc este organizat în Alba Iulia, sâmbătă, 4 august 2018, între orele 10.30-13.30.

Aplicaţia este testată în Alba Iulia în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City.

Questo este prezentă în 4 țări și 30 de orașe și a primit premiul Best Travel App in Romania în cadrul evenimentului eTravel Awards 2017.

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Imagine deschidere articol: Cetatea Alba Carolina văzută de la înălţime/Sursa: www.albaiuliaqr.ro

 

2 comments on “#AlbaIulia100: Momentul 1918, prin Questo”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram