#AlbaIulia100: Povestea fotografului Unirii, prin teatru

Publicat în: 
17 aprilie 2018

Piesa „Fotograful Unirii” este jucată la Alba Iulia de actorii de la Teatrul de Artă din Deva. Cu această ocazie va fi organizat și un vernisaj de portrete, realizate în tehnica fotografică din vremea Unirii Transilvaniei cu România.

În cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia,vă prezentăm și evenimentele dedicate Centenarului Unirii.

 Spectacolul de teatru „Fotograful Unirii” este dedicat memoriei lui Samoilă Mârza, cel care ne-a lăsat singurele imagini ale zilei de 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Este motivul pentru care și-a câștigat, pe bună dreptate, renumele de „fotograful Unirii“.

Piesa teatrului din Deva face parte din suita de manifestări care au rolul să readucă în atenția publicului importanța evenimentului din 1918, fără de care România în granițele actuale n-ar fi existat. Potrivit organizatorilor, piesa este bazată pe realitate, Samoilă Mârza fiind identificat prin lucrările sale ca fotograful Unirii.

Evenimentul are loc sâmbătă 21 aprilie, de la orele 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Spectatorii vor avea ocazia să viziteze și o expoziție cu portrete realizate în tehnica fotografică folosită acum 100 de ani și cunoscută în epocă sub denumirile de „colodiu umed“ și „ambrotip“. Responsabil de realizarea lor este Radu Chindriș, un fotograf născut în Alba Iulia, stabilit în București.

Prețul unui bilet: 10 lei.

Locul de unde pot fi cumpărate biletele: casieria instituției de cultură.

Reinterpretarea imaginilor Unirii

În era selfie, când imortalizăm aproape orice cu ajutorul telefonului mobil, pare greu de crezut că în acea mulțime interminabilă venită la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918 Samoilă Mârza a fost singurul om care avea la el un aparat de fotografiat, unul cu burduf. Cu acesta a realizat imaginile celebre care i-au adus supranumele de „fotograful Unirii“. Atât imaginile, cât și aparatul cu care au fost realizate se păstrează la Alba Iulia, la Muzeul Național al Unirii.

În anul Centenarului Unirii, fotograful Radu Chindriș a reinterpretat fotografic imaginile Unirii. Fiecare negativ lăsat de Samoilă Mârza a fost mărit de la 13X18 centimetri la 40X55 centimetri. Imaginile reinterpretate ce rămân în patrimoniul Muzeului Național al Unirii pot fi imagini negative și pozitive în același timp, în funcție de unghiul din care sunt privite. O trimitere subtilă la dualitatea istorică.

Imaginile reinterpretate au fost expuse, în premieră, la Alba Iulia, în urmă cu aproape trei luni. Tot atunci, fotograful a realizat și ședințe foto demonstrative ca în vremea Marii Uniri.

Acțiunea a fost  parte a proiectului național „100 de chipuri de românești“.

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram