#AlbaIulia100

Acasă / #AlbaIulia100: VIDEO Biserica în care s-a ţinut slujba ortodoxă a Unirii

#AlbaIulia100: VIDEO Biserica în care s-a ţinut slujba ortodoxă a Unirii

Publicat în: 27 aug.. 2018
Autor: Nicu Neag

Lăcaşul de cult s-a intersectat cu istoria în dimineața zilei de 1 decembrie 1918, când aici s-a ținut slujba oficială ortodoxă. A fost ziua în care la Alba Iulia s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România.

Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.

Cel de-al zecelea film din cadrul campaniei este dedicat Bisericii „Sfânta Treime” Maieri I.

Zece motive să o vizitați

Vă prezentăm, mai jos, zece motive care să va îndemne să o treceți pe lista obiectivelor ce merită vizitate:

Este Biserica despre care marele istoric Nicolae Iorga spunea că a fost ridicată de breslele românești ale cizmarilor și luntrașilor de pe Mureș;

Este lăcaşul de cult în care liderii Răscoalei de la 1784, Horea şi Cloşca, au primit ultima împărtășanie și și-au conceput testamentul. Este vorba însă de un alt edificiu bisericesc, demolat probabil la începerea construcției actualei biserici de zid;

La această biserică s-a ținut slujba oficială ortodoxă în dimineața zilei de 1 decembrie 1918, concomitent cu slujba greco-catolică ținută la biserica apropiată – Maieri II.

Tot aici a fost depus pe catafalc trupul neînsuflețit al lui Ion Arion, considerat primul martir al Unirii Transilvaniei cu România. Tânărul a fost împușcat în gara din Teiuș în ziua de 30 noiembrie 1918, în drumul său spre Adunarea de la Alba Iulia la care au participat a doua zi peste 100.000 de români;

Veţi păşi pe urmele lui Mihai Eminescu, care a fost prezent în biserica în 1866. Poetul a participat la adunarea ASTREI – Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român;

Mozaicul înfățișând Trinitatea, deasupra intrării, care trimite la hramul Bisericii, „Sfânta Treime”;

Forma coifului turnului-clopotniță, care este una spectaculoasă;

O particularitate a planului bisericii este forma pentagonală bine pronunțată a absidei;

Lăcașul de cult din Maieri I a fost ultimul din veacul al XVIII-lea clădit pentru populația românească stabilită în „Orașul de Jos”, după cele din Maieri II, Centru și Lipoveni;

Biserica a aparținut dintotdeauna ortodocșilor, din acest motiv neconstituind obiectul disputelor dintre ortodocși și uniți, ca în cazul altor biserici din oraș ridicate în secolul al XVIII-lea.

În completarea argumentelor, vă prezentăm filmul dedicat Bisericii „Sfânta Treime” Maieri I,  realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Filmul poate fi vizualizat și la fața locului cu ajutorul smartphone-ului, prin scanarea plăcuței turistice dedicată Bisericii. Trebuie doar să scanați codul QR. Filmul este disponibil în limba română, dar și în engleză, franceză și italiană.

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într+un mod interactiv. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Sursa imaginilor şi a informaţiilor: www.albaiuliaqr/Copyrigt: Municipiul Alba Iulia

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia