#AlbaIulia100: VIDEO Poarta Carol de Sus

Publicat în: 
25 mai 2018

Monumentul, de forma unui dublu arc de triumf, se remarcă atât prin dimensiuni, cât și prin bogăția decorului. Poarta este principalul punct de acces în fortificația propriu-zisă, cea mai mare cetate din România.

Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.

Cel de-al șaptelea film din cadrul campaniei este dedicat Porții a III-a Cetății.

Vă prezentăm, mai jos, câteva motive care să va îndemne să treceţi Poarta  pe lista obiectivelor ce merită vizitate.

Este cea mai impozantă dintre porțile fortificației.

În partea superioară a Porții se află statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, în vremea căruia a fost ridicată Cetatea. Împăratul apare triumfător, demn, dominant, iar calul său, redat într-o atitudine de înverșunare războinică, trece peste militari turci.

Foto: Florin Duțulescu

Poarta are trei intrări: una carosabilă şi două pietonale, mai mici.

Decorație de certă factură barocă

Deasupra intrărilor pietonale atrag atenția două panouri în care personajul principal este faimosul prinț Eugeniu de Savoia. În cel din dreapta primește din partea împăratului Carol al VI-lea spada şi crucea pentru a porni la război împotriva turcilor. În trecut, poarta era numită și „Poarta Carol de Sus“.

În panoul din partea opusă, comandantul militar este reprezentat într-o bigă, un fel de car cu două roți, tras de doi lei, primind de la o femeie, ce personifică Austria victorioasă, macheta cetăţii Alba Iulia.

Spaţiile situate în partea superioară a fiecărui gol de acces, sunt decorate cu arme şi alte echipamente militare antice.

Partea centrală a fațadei de răsărit este dominată de stema Austriei-vulturul cu două capete care are pe piept stema Transilvaniei.

Monumentalitatea porţii este dată şi de stâlpii din componenţa ei, care o consolidează, dar îi conferă și un aspect ornamental deosebit. În limbaj de specialitate stâlpii se numesc pilaștri.

Excepțională! Este cuvântul care descrie cel mai bine decorația de factură barocă de pe fațada de vest a Porții. Cele patru statui din partea superioară reprezintă tot atâtea virtuți clasice: Cumpătarea, Înţelepciunea, Dreptatea şi Curajul.

Deschiderile Porții sunt încadrate de patru statui, numite atlanți în limbaj de specialitate. În deschiderile laterale sunt reprezentați doi bărbați tineri, iar cei poziționați în flancurile deschiderii centrale apar ca bărbați maturi, cu barbă.

Cei doi îngerași de deasupra deschiderii centrale prezintă un scut cu emblema lui Carol al VI-lea,  încoronată cu o cunună din frunze de laur, și cu două litere „C” opuse ce prescurtează calitatea de cezar a împăratului: „Carolus Caesar”. Monumentul, împreună cu celelalte porți ale Cetății, a influențat evoluția sculpturii baroce din Transilvania.

Monumentul mai este cunoscut și ca „Poarta lui Horea”. În tradiția populară se consideră că în mica încăpere de piatră de la baza statuii lui Carol al VI-lea a fost întemnițat Horea, liderului ţăranilor răsculaţi la 1784.

Poarta a III-a este redată circuitului turistic din 2008, după un amplu proces de restaurare.

O particularitate a Cetății Alba Carolina este dată de succesiunea celor șase porți, situate pe axa est-vest. Altfel spus, pe Traseul Turistic al „Porților Cetății”, care face legătura între Centrul Civic și cartierul Platoul Romanilor, aflat în zona de vest a municipiului Alba Iulia.

În completarea recomandărilor,  vă prezentăm filmul dedicat Porții a III-a,  realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Filmul poate fi vizualizat și la fața locului cu ajutorul smartphone-ului, prin scanarea plăcuței turistice dedicată Porții. Trebuie doar să scanați codul QR. Filmul este disponibil în limba română, dar și în engleză, franceză și italiană.

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia derulează  campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Sursa foto/video: http://albaiuliaqr.ro//Copyright: Municipiul Alba Iulia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram