Vestigiile rămase înfățișează doar o parte din aspectul de altădată al Porții și cam o treime din elevația ei de acum 1800 de ani. Chiar și așa, este o mărturie vie a civilizației romane pe aceste meleaguri și vorbește despre o perioadă înfloritoare a anticului Apulum.
Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.
Valorificată turistic
Cel de-al patrulea film din cadrul campaniei este dedicat Porții de sud a castrului ridicat de romani la Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia, totodată, centrul politic, economic, cultural și militar.
Porta pincipalis dextra este singura dintre cele patru porți ale castrului de formă patrulateră care a rămas până în zilele noastre. Obiectivul, de maximă importanță pentru istoria antică a spațiului românesc, este pus în valoare pe Traseul celor Trei Fortificații, amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății Alba Carolina.
Porta principalis dextra face parte din categoria porţilor duble, iar în trecut era încadrată de două turnuri masive, care aveau peste 8 metri înălțime. Zidurile, de o parte și de alta, aveau înălțimea de 7 metri și grosimea de 2 metri.
Ce se ascundea dincolo de poarta sudică a castrului? Aici începea așezarea civilă. Drept dovadă sunt urmele construcțiilor din acea perioadă scoase la lumină de către arheologi.
Pentru a oferi vizitatorilor români și străini o imagine mai cât mai coerentă asupra Porții, restauratorii au recompus cu o eleganţă aparte blocuri de piatră de acum aproape două milenii cu cele mai noi, ușor de identificat după culoarea mult mai albă. Altfel spus, au adus în fața vizitatorilor o mărturie palpabilă a şederii la Apulum a vestitei Legiuni a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat în Dacia pe toată perioada ocupației romane.
Mai jos, vă prezentăm filmul dedicat Porții de sud a castrului roman, realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Filmul poate fi vizualizat și la fața locului cu ajutorul smartphone-ului, prin scanarea plăcuței turistice dedicată Porții. Trebuie doar să scanați codul QR. Filmul este disponibil în limba română, dar și în engleză, franceză și italiană.
Despre campania #AlbaIulia100
Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.
Sursa: http://albaiuliaqr.ro/Copyright: Municipiul Alba Iulia