#AlbaIulia100: VIDEO Poarta Episcopului

Publicat în: 
6 iulie 2018

Monumentul are forma unui culoar boltit ce străbate zidul dintre două bastioane ale Cetății Alba Carolina și este amplasat la capătul de vest al drumului principal care traversează fortificația de la răsărit la apus. În trecut, Poarta avea un rol practic: asigura ieșirea din Cetate a soldaților spre câmpul de instrucție.

 Zece motive să o vizitați 

Campania #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro, are și o importantă componentă video, de prezentare a patrimoniului cultural de excepție cu care este înzestrat orașul.

Cel de-al optulea film din cadrul campaniei este dedicat Porții  a  IV-a.

Vă prezentăm, mai jos, zece  motive care să va îndemne să o treceți pe lista obiectivelor ce merită vizitate:

1.Este poarta în care a fost întemnițat Horea, conducătorul principal al Răscoalei din 1784;

2. Este un  valoros monument de artă barocă transilvăneană;

3.Puteți descifra la fața locului imaginea simbolică a Furiei/Mâniei;

4.Însemnele împăratului  Carol al VI-lea, cu cele două litere „C” opuse, adică inițialele de la „Carolus Caesar”, și numărul „VI”.

5.Simbolul Ordinului creștin „Lâna de Aur”, al cărui mare maestru era împăratul Carol al VI-lea, în vremea căruia a fost ridicată Cetatea Alba Carolina;

6.Bogata ornamentaţie barocă, cu diverse motive: măşti, tolbe, scuturi, săbii, suliţe, halebarde, instrumente muzicale etc.

7.Animalul  fantastic, un soi de grifon, cu trup de leu, coadă de șarpe și aripi de vultur, aflat deasupra unui coif, în câmpul din stânga față de deschiderea porții;

8.Poarta a IV-a este și ultima dintre cele șase porți, dacă le parcurgem în ordine, care poartă un bogat decor sculptural;

9.Aflați la fața locului motivele pentru care, în trecut, era cunoscută sub denumirile de: „Poarta Episcopului” și „Poarta Nouă”.

10.Pășiți pe cel mai umbat traseu turistic,  „Porțile Cetății“, care străbate fortificația de la răsărit la apus.

Poarta a IV-a este redată circuitului turistic din anul 2007.

În completarea argumentelor, vă prezentăm filmul dedicat Porții a IV-a,  realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

 Filmul poate fi vizualizat și la fața locului cu ajutorul smartphone-ului, prin scanarea plăcuței turistice dedicată Porții. Trebuie doar să scanați codul QR. Filmul este disponibil în limba română, dar și în engleză, franceză și italiană.

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Foto deschidere articol: Imaginea simbolică a Mâniei/Furiei.

Sursa foto și video: http://albaiuliaqr.ro/Copyright: Municipiul Alba Iulia

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram