#AlbaIulia100: VIDEO Şcoala academică din inima Cetăţii

Publicat în: 
20 septembrie 2018

Prin dimensiunile sale și prin prestigiul profesorilor care au predat aici, această instituție de învățământ superior a fost una de talie europeană, fără rival în epocă în Transilvania. Aici, tinerii se pregăteau pentru diferite cariere laice şi funcţii practice ale Principatului Transilvaniei.

În ambițiile sale de protector al culturii, principele Gabriel Bethlen dorea să transforme Alba Iulia într-un „Heidelberg al estului” . În acest sens, a înființat, în 1622, Colegiul Academic, în inima Cetății.

Instituția a fost ridicată, în 1629, la rangul de școală academică, cu trei facultăţi: Teologie, Filosofie şi Filologie. Şcoala, de tip umanist, avea 40 de elevi bursieri, susţinuţi direct din bugetul curţii princiare de la Alba Iulia. Aici, tinerii se pregăteau pentru diferite cariere laice şi funcţii practice ale Principatului Transilvaniei.

Imagine aeriană din perioada interbelică cu Piaţa Cetăţii şi fostul Colegiu Bethlen, realizată de Arthur Bach

Şcoală academică de talie europeană

Gloria Colegiului la Alba Iulia a fost una de scurtă durată: invaziile tătară și turcă din 1658 și 1662 au afectat și Colegiul, care a fost incendiat, situație care a determinat mutarea instituției la Aiud. Aici funcționează și în prezent, dar de nivel preuniversitar.

Pentru a surprinde câte ceva din gloria de altă dată a colegiului, să îi ascultăm pe călătorii străini ce au trecut prin Alba Iulia în secolul al XVII-lea:

Aici a fost un gimnaziu frumos, pe care l-a întemeiat și ridicat principele Gabriel Bethlen. În acel timp, rector al acestui gimnaziu era domnul doctor Isaacus Bazirius, pe care principele Gheorghe Rákóczy al II-lea îl chemase de la Constantinopol, unde trăia în exil; mi-a arătat și diploma de numire a sa, scrisă cu frumoase litere latine de aur. Era un bărbat foarte prietenos și în același timp erudit […]  discuta cu elocvență și-mi lăsa biblioteca sa deschisă pentru a mă folosi de ea. […] Domnul doctor mi-a povestit cum a trăit 7 ani în exil din cauza regelui Angliei cel decapitat [Carol Stuart, 1625-1649], verum semper ut dominus, nunquam ut servus [totdeauna ca domn, niciodată ca rob], căci avea venituri îmbelșugate de la niște beneficii însemnate și avea o întreținere bună. Avea în grija sa câțiva fii de „Magnifici”, ce-i erau încredințați pentru învățătură, avea un argat sas, iar ca servitor avea un englez pe care îl scăpase din robie la Constantinopol […]

Clădirea în care a funcționat Colegiul la Alba Iulia a fost ocupată, la începutul secolului al XVIII-lea, de armata austriacă. Aici s-a instalat, pentru început, Cazarma Mare a Infanteriei, ce putea aduna efective de până la 1.000 de soldați.

Edificiul există şi astăzi la intersecţia străzii Unirii cu strada Romană. Clădirea, masivă, cu parter şi etaj, are mai multe aripi ce delimitează două curţi interioare și prezintă elemente caracteristice ale Renaşterii târzii din Transilvania.

Destinația militară se păstrează și în zilele noastre.

Povestea locului prin QR COD

propunem o metodă modernă de a afla povestea fostului Colegiu chiar la faţa locului, cu ajutorul smartphone-ului. Scanaţi plăcuţa turistică cu cod QR amplasată pe imbobil şi aflaţi povestea dedicată, disponibilă în format text, dar și audio-video. Aveţi şi posibilitatea de a selecta limba în care vrea să aflaţi povestea: română, engleză, franceză și italiană.

Vă prezentăm, mai jos,  filmul dedicat realizat prin proiectul „DESCOPERĂ PATRIMONIUL CULTURAL DIN ALBA IULIA PRIN QR COD!”, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

#AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia derulează campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Sursa imaginilor: www.albaiuliaqr/Copyrigt: Municipiul Alba Iulia

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram