#AlbaIulia100: Zestrea romană

Publicat în: 
16 aprilie 2018

Alba Iulia spune povestea vechimii europene prin civilizația romană care a avut aici un spațiu important. În epoca romană, Apulum era cel mai important centru urban din Estul Imperiului Roman. În zilele noastre, urmele castrului figurează pe ruta culturală dedicată împăraților romani.

În cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia,vă prezentăm și obiectivele, locurile din Alba Iulia care amintesc de perioada romană a orașului. Actualul oraș se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și, totodată, centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Mai jos, vă prezentăm motivele pentru care merită să le vizitați:

Alba Iulia vă va spune povestea vechimii sale europene, începând cu civilizația romană care a avut aici un loc și un rol importante. Adică povestea anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia, totodată, centrul politic, economic, cultural și militar, a cărui castru figurează în prezent pe ruta împăraților romani.

Veți descoperi vestigiile ce înfățișează doar o mică parte din aspectul de altădată a castrului și cam o treime din elevația de acum 1800 de ani, ca și cea mai vizibilă urmă a castrului de formă patrulateră care este poarta de pe latura de sud. Obiectivul, de maximă importanță pentru istoria antică a spațiului românesc,  este pus în valoare de Traseul celor Trei Fortificații, amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății Alba Carolina.Pe artera principală a Cetății, azi strada Mihai Viteazul, s-a valorificat un segment din Via principalis, drumul care lega porțile principale ale castrului de formă patrulateră, de sud și de nord. Vizitatorii vor vedea lespezi ale drumului păstrate in situ (n.a. la fața locului),  un canal de cărămidă poziționat sub  axul longitudinal al drumului, cu scop de drenaj, și segmente din rigolele laterale folosite pentru scurgerea apelor pluviale.

Pentru a afla istoria castrului roman de la Apulum veți putea vizita Muzeul roman „Principia“, din Piața Cetății. Aici a fost valorificată o parte a clădirii în care și-a avut sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat în Dacia pe toată perioada ocupației romane. Zona interioară păstrază in situ urme importante ale clădirii de acum 1800 de ani.

Mai mult, va veți putea transpune pentru câteva momente în viaţa soldatului roman, prin îmbrăcarea complexului costum și echipament reconstituit. Program: marți-duminică, între orele 10.00-21.00.

La Alba Iulia puteți descoperi atmosfera anticului Apulum, cu legionari romani și războinici daci,  cu gladiatori și dansatoare, asistând la spectacolele de reenactment antic organizate în cursul sezonului turistic de trupele Muzeului Național al Unirii: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Namesis.O ocazie excelentă de a descoperi zestrea romană a orașului Alba Iulia este Festivalul Roman Apulum. Evenimentul, considerat cel mai mare festival de reconstituire istorică de la noi din țară, are loc în Cetatea Alba Carolina, în perioada 27 aprilie-1 mai.

Despre campania #AlbaIulia100

Blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia a lansat campania #AlbaIulia100 , un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

Pe parcursul anului 2018, vom prezenta cel puțin 100 de articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, dar și potențialul său turistic. Proiectul va avea și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Foto deschidere articol: Reenactori în incinta Muzeului Principia/ Copriright Ania Ciolacu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram