Albastru și brun, în Poșaga de Sus

Apusenii, despre care cu toții am auzit, dar pe care, probabil, puțini îi cunoaștem, sunt munți care cel mai bine pot fi caracterizați prin cuvântul „surpriză”. O punte de lemn aici, o colibă de lemn colo, după curbă, o salcie care umbrește un pridvor – întotdeauna va fi ceva neașteptat, în Apuseni, care vă va face să tresăriți. Iată, mai jos, un loc care se potrivește descrierii. E biserica de lemn din Poșaga de Sus, aflată la 92 km nord de Alba Iulia.

 

Fereastră, la biserica de lemn din Poșaga de Sus / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Fereastră, la biserica de lemn din Poșaga de Sus / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

În amonte de Poșaga de Jos, după ce veți trece de mănăstire, veți putea vedea, pe o colină, un turn-clopotniță. Îi aparține bisericuței de lemn din Poșaga de Sus, un sătuc care numără doar câteva suflete. Biserica se află la întretăierea a două drumuri și doar un ochi priceput o va zări, printre brazi.

 

Albastrul vesel al ferestrelor și brunul mândru al șindrilei, care îmbracă zidurile bisericii, vă vor atrage atenția de la bun început. Pare o căsuță țărănească, perfect rustică, Intrând, apoi, în biserică, veți descoperi o alcătuire interesantă și întunecoasă de icoană și pereți zugrăviți, ale căror picturi s-au stricat, în timp.

 

Anul construcției – 1798 – îl veți vedea pe partea de sus a pronaosului, iar pictura iconostasului și a absidei datează din 1844; totodată, icoane de la mijlocul secolului al XVIII, în stil brâncovenesc, veți mai găsi în biserică, probabil aduse dintr-o mănăstire.

 

Un detaliu aparte, pe care l-am descoperit când am vizitat biserica, se află în turnul-clopotniță. E vorba despre o scăriță, îngustă cât pentru un singur picior, așadar nu mai lată de 20 cm; precizez că scărița e fixată vertical de un stâlp, care duce până sus, în turn. În nici o altă biserică nu mai văzusem o scăriță atât de îngustă; de obicei, scările sunt late, măcar pentru două picioare, și sunt oblice. Așa că, la început, nu mi-am dat seama la ce folosește și de ce ar fi ea sprijinită vertical pe stâlp, perpendicular pe sol. Prima glumă ce mi-a venit în minte a fost că preotul sau clopotarul ar fi un om foarte scund, cam de statura unui pitic... Dar, începând să urc pe ea, totul s-a lămurit: pe acea scăriță se urcă cu câte un picior pe rând, iar pentru a nu cădea, trebuie să iei în brațe stâlpul. E singurul mod de a urca.

 

Acces la biserica de lemn din Poșaga de Sus

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (DN 1) – Rimetea – Buru (DJ 107 M) – Lunca (DN 75) – Poșaga de Jos – Poșaga de Sus

Distanţă de la Alba Iulia la biserică: 92 km

Durată: aproximativ 1 oră 50 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram