Macheta amplasata pe latura de Rasarit a Cetatii are rolul de a-i ghida pe turisti si localnici spre principalele obiective si locuri din incinta fortificatiei.
Lucrarea din bronz, cu dimensiunile de 2,2 x 1,8 metri, este amplasata in apropierea Portii a III-a, cea mai impozanta dintre cele sase porti ale fortificatiei. Ansamblul miniatural este pozitionat pe unul dintre cele mai umbalte trasee turistice, cel al Portilor Cetatii.
Mijloc de orientare turistica
Macheta este in viziunea sculptorului, Ioan Bogdan, un mijloc plastic si atractiv de orientare spre principalele obiective culturale care marcheaza si definesc unicitatea ansamblului istoric-Cetatea. Vizitatorii care ajung in fata machetei vor avea perspectiva de ansamblu a obiectivului, cu cladiri si trasee turistice.
Astfel, pot vedea reprezentate la scara redusa cladirile emblematice din incinta fortificatiei: cea mai veche si mai inalta cladire ce se pastreaza in Cetate, Catedrala Romano-Catolica; Catedrala Incoronarii Regilor Romaniei Mari, Ferdinand si Maria; fostul „Babilon“ al Cetatii, actualmente Muzeul National al Unirii; fosta casina militara in care s-a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania, cunoscuta dupa 1918 ca Sala Unirii; Biblioteca Batthyaneum-un loc cu o dubla valoare spirituala si culturala.
Pe macheta sunt reprezentate si Palatele din Cetate: Palatul Principilor, care i-a gazduit pe „craii Ardealului“, intre 1542-1599; Platul Apor, care a avut locatari celebri: custodele tezaurului Transilvaniei, Ștefan Apor, comandantul trupelor austriece in Transilvania, Stefan de Steinville; Platul Episcopal-Catolic, a carui istorie este strans legata de cea a Episcopiei si a Catedralei Romano-Catolice.
Ansamblul miniatural include si cladirea in care a functionat maretul Colegiu Academic Bethlen, considerat prima Universitate de pe teritoriul actual al Romaniei. Imobilul, astazi cu destinatie militara, este in apropierea corpului central al Universitatii „1 Decembrie 1918“.
Este marcata si Piata Cetatii, locul in care au loc concerte cu artisti de top, unde se aud orchestre celebre.
Pe macheta figureaza si Obleliscul „Horea,Closca si Crisan“, considerat cel mai important monument for public din Romania, din ultimii 100 de ani.
Turistul poate parcurge vizual Traseul celor sase porti ale fortificatiei, Traseul celor trei fortificatii, dar si Traseele de N, E, S, V ale santurilor Cetatii.
La scara redusa sunt reprezentate si cele sapte bastioane ale Cetatii (n.a.asigurau prima linie de aparare a fortificatiei), alternate de tot atatea raveline, strabatute de galerii boltite. Bastioanele au in teren o inaltime medie de 10-12 metri, iar zidurile sunt construite din caramida si au la baza 2,5 metri grosime. Toate sunt decorate si si-au pastrat numele originale: Eugeniu de Savoia, Sf. Ștefan, Trinitarienilor, Sf Mihail, Carol, Elisabeta, Transilvaniei.
Pentru a fi cat mai usor de inteles, macheta are si legenda a 22 de obiective cheie care dau identitate Cetatii, actualul brand al municipiului Alba Iulia.
Investitia este de 110.000 lei.
O placheta similara a fost amplasata, in 2015, in zona din fata Catedralei Incoronarii si are rolul de a-i ghida pe vizitatorii care intra in Cetate dinspre Vest.
Imagine deschidere articol: Macheta Cetatii-vedere spre Obelisc
Text si fotografii: Nicu Neag