Arieșeni. Câteva motive

Publicat în: 
5 ianuarie 2018

La fel cum am vorbit despre Șureanu, ca spațiu de vacanță, vom vorbi acum despre Arieșeni. Sau, mai bine zis, despre câteva motive pentru care să vă petreceți zilele de schi în vechea, celebra stațiune montană Arieșeni, aflată la granița dintre județele Alba și Bihor.

Pârtia Vârtop 2 / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

1) Când ninge la Arieșeni, ninge. Cu adevărat. Practic, dacă ar fi să găsim o definiție a vechii stațiuni Arieșeni, cea mai bună ar putea fi „țara de baștină a zăpezii”. Aici, în ciuda altitudinii nu foarte mari, stratul de omăt este mare; fenomenul poate fi explicabil prin aceea că masivul Bihor din Apuseni (în care se află stațiunea) e primul din vestul țării unde se descarcă norii de zăpadă.

2) Cele trei pârtii din zona Arieșeni – pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 sunt în județul Alba (comuna Arieșeni), iar pârtia Piatra Grăitoare se află în județul Bihor (orașul Nucet) –, deși sunt împărțite pe două județe și au patroni diferiți, sunt foarte apropiate una de alta. E simplu să dai o fugă în Bihor, de pildă, dacă tot ești la Arieșeni...

3) Există servicii turistice de toate felurile și pentru (aproape) toate buzunarele: centre de închirieri, școli de schi, pensiuni, vile, cabane, restaurante.

4) Accesul e direct și presupune drum asfaltat. Menționăm în mod special acest lucru pentru că, în România, asfaltul e pasăre rară, când vine vorba de acces la pârtii.

5) Există pârtii cu instalație pentru schi nocturn, ceea ce, din nou, e ceva rar în România.

6) Renumele stațiunii Arieșeni este determinat, în principal, de ansamblul destinațiilor turistice pe care le puteți vizita, dacă tot vă aflați acolo. Vorbim, aici, despre Ghețarul Scărișoara, Peștera Poarta lui Ionele, bisericile de lemn de pe Valea Arieșului, etc.

Pârtia Vârtop 2 / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la Arieșeni

 

Rută: Alba Iulia - Câmpeni - Arieșeni

Distanţă de la Alba Iulia la pârtii: 120 km

Durată: aproximativ 2 ore și 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram