Arieșeni. Țara de baștină a zăpezii

Publicat în: 
21 decembrie 2016

Pentru albaiulieni, ca de altfel pentru o mare parte a Transilvaniei, Arieșeni e un nume egal cu iarna. Cu schiul, cu mesele calde, servite la doi pași de teleschi, cu aglomerația gălăgioasă de pe pârtii, cu centrele de închirieri, înghesuite unele peste altele. Practic, dacă ar fi să găsim o definiție a vechii stațiuni Arieșeni, cea mai bună ar putea fi „țara de baștină a zăpezii”. O țară aflată la doar două ore de mers cu mașina, din Alba Iulia.

 

Deși ultimele sezoane au fost cam sărace în zăpadă, contrazicând în mod trist definiția de mai sus, totuși decembrie 2016 a adus atât de multă zăpadă, încât parcă retrăim vremurile de altădată, când iarna era cu adevărat iarnă. Cu atât mai mult la Arieșeni, unde, în ciuda altitudinii nu foarte mari, stratul de omăt este mare; fenomenul poate fi explicabil prin aceea că masivul Bihor din Apuseni (în care se află stațiunea) e primul din vestul țării unde se descarcă norii de zăpadă.

 

????????????????????????????????????

Arieșeni, în plină iarnă / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Cele trei pârtii din zona Arieșeni-Vârtop, deși sunt împărțite pe două județe și au patroni diferiți, sunt percepute ca formând același domeniu schiabil. Pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 sunt în județul Alba (comuna Arieșeni) iar pârtia Piatra Grăitoare se află în județul Bihor (orașul Nucet); sunt extrem de apropiate unele de altele și e simplu să dai o fugă în Bihor, de pildă, dacă tot ești la Arieșeni... Și, tocmai fiindcă vorbim de trei pârtii (deci de trei domenii schiabile separate), e bine să știți că fiecare pârtie are plusurile și minusurile ei. Ba e foarte scurtă, dar perfectă pentru inițiere și perfecționare (Vârtop 2, lungime: 430 m), ba e lungă, lată, dar hiper-aglomerată și plină ochi de accidente, zilnic (Vârtop 1, (lungime: 1.000 m), ba e foarte interesantă și lejeră pe 80% din lungime, dar extrem de abruptă la final (Piatra Grăitoare, 1.600 m lungime).

_dsc5167

Telescaun pe pârtia Piatra Grăitoare / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

În concluzie, dacă vreți să schiați la Arieșeni, aveți motive să o faceți. În ciuda minusurilor de mai sus (între care am putea strecura amabilitatea redusă a unora dintre cei care prestează servicii, stilul inestetic al multor pensiuni, haotica amenajare teritorială, lipsa aproape totală de civilitație pe pârtie), Arieșeni înseamnă schi, schi, schi. Peisajele sunt splendide, zăpada e uriașă, există nocturnă și webcam, accesul e direct (pe asfalt, nota bene) iar serviciile (școli de schi, cazare, închirieri) sunt puse la punct.

_dsc5133

Culmi ale Apusenilor, albe la început de ianuarie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Acces la Arieșeni

Rută: Alba Iulia - Câmpeni - Arieșeni

Distanţă de la Alba Iulia la pârtii: 120 km

Durată: aproximativ 2 ore și 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram