Urzicar poate însemna trei lucruri. 1) e acel giulgiu cu care se acoperă mortul, iar termenul există doar în Țara Moților; 2) e o pasăre mică sau fluture mic; 3) e un loc împânzit de urzici. Avenul este o prăpastie, hău, iar hoancă nu înseamnă decât o afundătură. Deci, dragi călători, în traducere liberă, Avenul din Hoanca Urzicarului ar însemna hăul din afundătura urzicarului. Iar urzicar alegeți voi ce vreți să însemne: fie giulgiu, în sens metaforic, fie pasăre sau urzici. Pentru frumusețea tăcută a locului, noi am prefera metafora.
Avenul din Hoanca Urzicarului, rezervație în Munții Apuseni, se impune pe harta Carpaţilor prin adâncul lui gigantic. Nu mai puţin de 286 m fac diferenţa de nivel începând cu intrarea în peşteră, lungă de 1.125 m. Şi frumoasă tot de atâtea ori.
Fiind pe muchia între judeţele Alba şi Bihor, la cota 1.170, în sud-estul Munţilor Bihor, avenul oferă două variante de acces, fiecare din ele combinând drumul la volan şi mersul pe jos. Pe de o parte, pornind din Alba, drumul urcă din Câmpeni spre pasul Vârtop (DN 75), înainte de care se desprinde spre nord-est o potecă. E locul unde începe drumeţia propriu-zisă, pe cărarea ce trece prin Poiana Vârtop şi continuă de-a lungul căsuţelor localnicilor, apoi printr-o pădure de molid, coborând pe lângă Pârâul Luncşoara.
Cealaltă variantă rutieră, din Bihor, este drumul desprins din DN 76 la Sudrigiu spre Pietroasa, de unde urci pe un drum forestier în lungul Văii Galbenei. Urcuşul revine apoi în lungul pârâului, cale de peste 12 km, pe un traseu marcat cu triunghi galben. De aici, în preajma cantonului silvic Luncşoara, urci pe o potecă, pe firul unuia din pâraiele de obârşie ale Pârâului Luncşoara unde, pe versantul stâng, în pădure, se deschide avenul, la circa 2,5 km din fundul văii.
Supranumită şi Avenul Independenţei, e una dintre peşterile cu cea mai mare denivelare din România (-286 m). O găseşti într-un cadru irezistibil de rustic, în inima Parcului Natural Apuseni, aproape de cătunul Vârtop. Este locul rural prin excelenţă, plin de tihnă, cu case de lemn şi parfum de pajişti cosite, ceea ce face ca însuşi drumul până la aven să fie o surpriză deosebit de plăcută. Intrând în peşteră, însă, aventura începe la un nivel mult mai alert. E necesar echipament special, întrucât interiorul avenului este pe cât de copleşitor, ca decor, pe atât de periculos pentru cei neiniţiaţi în speologie.
IMPORTANT: pentru a vizita peștera, luați legătura cu Administrația Parcului Natural Apuseni, care oferă ghid specializat (www.parcapuseni.ro). Informații referitoare la ghizi se află la pensiunile din zonă.
Florian-Rareș Tileagă