Vedeta Muzeului National al Unirii in aceasta luna este o aleasa pereche de cercei din aur „buciumanesti”. Nu mica ne este mirarea sa aflam ca odinioara, in schimbul unei astfel de perechi, un localnic din zona Apusenilor putea primi o cantitate generoasa de vin, suficienta pentru un an intreg, drept pentru care, buciumancele obisnuiau sa poarte astfel de podoabe cu prilejul sarbatorilor si ceremoniilor obstesti.
Cercei cu modele stilizate sub forma unor ciorchini de struguri au ajuns in zona Buciumului inca din perioada secolului al XVIII-lea, fiind procurati din Abrud, unde comercianti voiajori aduceau podoabe tocmai din Tirol. Atrasi de zona aurifera, acestia au continuat sa vina si in secolul al XIX-lea cu modele din Viena. Specifica acestor modele era forma rotunda, fiind decorate central cu o piatra de culoare rosie, pusa in valoare de doua brauri, de culoare albastra si alba. Ulterior, tehnica de manufacturare a acestor modele avea sa fie preluata si de atelierele din Abrud, piesele fiind realizate din aur cu montura din rubin, din argint cu montura din topaz sau in varianta monturilor in argint aurit. Aceste modele s-au raspandit in zona vailor Ariesului si Ampoiului, in zonele viticole, buciumanii obisnuind sa faca troc, in schimbul podoabelor avand posibilitatea sa primeasca cantitati de vin.
De asemenea, daca Muzeul National al Unirii propune ca exponat al lunii perechea de cercei „buciumanesti”, Sala Unirii gazduieste si ea o colectie deosebita de bijuterii in intervalul 28 iunie – 24 iulie 2016. Aceasta poarta denumirea de „Magia aurului. De la antic la modern. Atelier de bijuterie Victoria Geutskens”. Sunt expuse 13 piese din aur care impresioneaza nu doar prin rafinametul si migala designului propus, ci si prin puritatea aurului folosit. S-a utilizat aur de 24 k cu o puritate de 999/1000, conferind pieselor expuse o valoare exceptionala. Este prima oara cand in Europa sunt expuse public podoabe executate din aur de o asemenea puritate. Cat priveste tehnica executiei, aceasta invita la o incursiune intr-o lume a accentelor decorative floral-vegetale de o delicatete aproape imateriala si o frumusete „magica”.
Va invitam pe toti sa le descoperiti!
Sursa foto: proalba.ro