Cu toate că valoarea bisericii sașilor din Sebeș pare să țină strict de ansamblu și de proporții, există, totuși, o mulțime de detalii de interior și de exterior, fără de care identitatea locașului ar fi incompletă. Iată doar câteva, toate legate în mod direct de biserica din Sebeș, pe care o puteți vizita oricând, dacă vă aflați în Alba Iulia. Drumul până acolo – o scurtă călătorie de circa 25 de minute cu mașina.
Legenda constructorului invidios – întrucât biserica săsească din Sebeș servea ca model pentru Biserica Neagră din Brașov, se spune că unul dintre constructorii bisericii din Brașov a făcut o vizită la Sebeș, ca să vadă stadiul lucrărilor. Cuprins de invidie, descoperind un șantier mult mai prolific decât cel de la Brașov, acesta a mișcat schela constructorului de la Sebeș, pe nume Johann, omorându-l. Ca răzbunare, fiul lui Johann reușește să ataşeze bisericii din Sebeş cel mai mare altar din Transilvania.
Piatra rușinii – numită și Piatra Penitenței, era o lespede din alabastru, grea de 15 kg, pe care unii enoriași ai bisericii, cu păcate grele pe suflet, erau obligați să o poarte la gât pe tot parcursul slujbei. Se spune, anecdotic sau nu, că cel mai frecvent păcat era adulterul, iar cel mai adesea o purtau femeile.
Orga fraților Rieger – produsă în 1893; era prima orgă executată de frații Rieger, în Transilvania. Parohiile din împrejurimi au fost atât de încântate de ea, încât i-au angajat exclusiv pe cei doi pentru construirea orgilor.
Capela „Sfântul Iacob” – gotică, de mici dimensiuni, construită la începutul secolului al XV-lea; a fost dedicată Sfântului Jacobus Major, patronul pelerinilor, iar în prezent se află în partea de nord a fortificației bisericii.
Fortificația bisericii – construită în secolul XIII-lea, sau, conform altor ipoteze istorice, în secolul al XIV-lea; cert este că avea cinci turnuri, dărâmate pentru a permite construirea Gimnaziului Evanghelic.
Acces la Sebeș
Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1)
Distanţă de la Alba Iulia la Sebeș: 15 km
Durată: între 15-40 minute, fără popasuri, în funcție de traficul rutier
Florian-Rareș Tileagă