Intr-un articol de pe blogdecalatorii.ro, Cetatea Alba Carolina este descrisa inca din primele randuri ca fiind un loc in care atmosfera este plina de istorie, chiar si atunci cand este vazuta doar in poze. Pentru autorii articolului, inspiratia de a vizita Cetatea a pornit de la prezenta orasului Alba Iulia la Romexpo, in cadrul Targului de Turism al Romaniei, pentru a promova Cetatea. Garda Cetatii, venita pentru a defila printre standuri, a "reinviat vremuri demult apuse", reusind sa atraga atentia si sa trezeasca interesul vizitatorilor.
Jurnalul de calatorie incepe prin a prezenta istoria Cetatii Alba Carolina, de la constructia sa, intre 1715 si 1738, cetatea fiind una dintre cele mai importante si puternice puncte de atractie pentru turistul care decide sa viziteze aceasta zona a Transilvaniei.
Cetatea vizitata cu ghid, in formatul unui tur organizat, este modul ideal de a vedea tot ceea ce au de oferit aceste locuri atunci cand timpul este limitat.
Intr-un tur de doar 2 ore, cei de la blogdecalatorii.ro au reusit sa retraiasca istoria si sa se lase absorbiti de atmosfera medievala inca prezenta in Cetate, amplificata de povestile ghidului. Au fost vizitate toate portile, inclusiv Poarta a VII-a (poarta secreta) care a fost zidita cu un strat subtire de caramida si folosita de catre Avram Iancu in timpul Revolutiei de la 1848. S-a vizitat si unul dintre tunelurile secrete, Palatul Princiar, statuia ecvestra a lui Mihai Viteazu, Monetaria, Muzeul Unirii, Sala Unirii, Monumentul Custozza, Bastionul Sf. Mihail, Bastionul Trinitarienilor, Santurile Cetatii si cele doua Catedrale, fiecare obiectiv in parte fiind capturat in imagini de o frumusete de nedescris.
Cetatea restaurata si vazuta prin ochii vizitatorilor pare renascuta, "pastrand atmosfera medievala si adevarurile istorice ascunse intre zidurile acesteia".