Alba Iulia rămâne un loc de referință în viața regalității românești. Tradiția casei regale la Alba Iulia are aproape un secol.
30 mai 1919: automobilul care îi aducea pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, își făcea intarea în Cetatea Alba Iulia, trecând prin cele trei porți vestice ale Cetății (n.a. porțile VI, V și IV). Suveranii au vizitat Sala Unirii și au asistat la desfășurarea unui cortegiu folcloric menit să-i familiarizeze cu portul, obiceiurile și sentimentele noilor supuși.
27 aprilie 1921: Regele Ferdinand și pe Regina Maria vizitau șantierul Catedralei Încoronării, ridicată special pentru încoronarea lor ca suverani ai României Mari.
Dar ora lor astrală în Cetatea Alba Iulia a „bătut“ în 15 octombrie 1922. A fost ziua în care la Alba Iulia au fost prezenți reprezentanți ai caselor regale sau imperiale, oficialităţi şi personalităţi politice din întreaga lume, ceea ce reflecta prestigiul României la acea dată. Încoronarea efectivă a avut loc în faţa turnului clopotniţă al Catedralei, sub un baldachin somptuos. La moment au participat 20.000 de ţărani veniţi din întreaga ţară, iar 40.000 de militari, de la toate armele, au realizat parada trupelor.
20 mai 1929: din trenul regal sosit în gara din Alba Iulia coborau regele Mihai I, care nu împlinise opt ani la data serbărilor, regina mamă Elena, regina Maria a Iugoslaviei, fostă principesă a României, principele Nicolae și principesa Ileana. De departe, cea mai distinsă reprezentantă a Casei Regale la marcarea unui deceniu de la Unirea din 1918 era regina Maria.
8 iunie 1930: Mihai I primea titlul de „mare voievod de Alba Iulia“. Deși această creație protocolară nu s-a păstrat în uzanțele Casei Regale a României, mai târziu, regele Mihai nu a uitat că numele său a fost asociat cu cel al orașului Unirii.
14 octombrie 1937: Regele Carol al II-lea şi principele Mihai, care purta titlul de „mare voievod de Alba Iulia“, au participat la inaugurarea Obeliscului Horea, Cloșca și Crișan.
În anii regimului comunist român, legătura Casei Regale cu Alba Iulia a cunoscut o perioadă de „îngheț“, menținută până după 1989.
Octombrie 1997: regele Mihai s-a întors la Alba Iulia după 70 de ani de la ultima vizită (n.a.1930), însoțit de data aceasta de regina Ana, pentru a participa la aniversarea împlinirii a 75 de ani de la încoronare.
23 decembrie 2007, Sala Unirii: Regele Mihai primea titlul de cetățean de onoare al orașului Alba Iulia.
Din 2007, legătura Casei Regale cu Alba Iulia a dobândit un sens spiritual mai profund prin participarea regelui și a reginei la slujba de Înviere oficiată în Catedrala Încoronării. În anii următori, pelerinajul pascal la Alba Iulia a fost continuat de principesa Margareta și de principele Radu, ulterior și de principele Nicolae.
În fiecare an, pe 15 octombrie, Cetatea onorează regalitatea. Alba Iulia a fost, este și va fi un partener apropiat al Familiei Regale de care ne leagă conștiința unui trecut comun precum și dorința unui viitor construit pe fundamente redutabile.
Sursa informațiilor și fotografiilor de epocă: Proiectul „Memoria Urbis“, finanțat de Primăria Municipiului Alba Iulia.
Nicu Neag