Exponatul lunii iunie de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia este un calendar aparut la Sibiu in iarna anului 1669 pentru anul care urma, 1670. Aceasta piesa unica de muzeu a fost extrasa din volumul restaurat recent: Czegledi Istvan. Az Ur figy szekrenye, Cluj 1670.
Exponatul lunii iunie este unic din mai multe puncte de vedere, iar reprezentantii Muzeului Unirii de la Alba Iulia se asteapta la o crestere a numarului de vizitatori in aceasta perioada. Reprezentantii Muzeului National al Unirii de la Alba Iulia explica:
"Calendarul nostru, sau fragmentul, pentru ca nu exista toate filele pastrate, el a fost tiparit, probabil, la sfarsitul anului 1669, dat fiind faptul ca el prezinta anul 1670 si spun sfarsitul anului 1669 pentru ca acesta trebuia vandut, trebuia scos pe piata, iar aceste calendare sibiene s-au bucurat de un real succes inca din secolul al XVI-lea. De multe ori ele erau cerute si de preotii romani din Tara Romaneasca sau din Moldova si mai interesant este faptul ca un alt exemplar de calendar sibian, tiparit cu doi ani mai devreme, pentru anul 1668, pe foaia de titlu are specificatia ca este tiparit pentru Transilvania, Ungaria, Valahia si tarile invecinate. Al nostru are doar specificatia din Transilvania, Ungaria si tarile invecinate."
Acestia au mai precizat faptul ca acest calendar este obtinut din restaurarea unei stimbe maghiare tiparita in anul 1670 la Cluj. Fragmentul contine 15 file si o foaie de titlu cu indicatii tipografice.
Expozitia este organizata de Muzeul National al Unirii din Alba Iulia cu sprijinul Consiliului Judetean Alba si al Primariei Municipiului Alba Iulia.