Dacă tot vii la Alba, de 1 decembrie... CETATEA DIN CÂLNIC

Publicat în: 
8 noiembrie 2018

Drumul care duce la Câlnic și care, odată ce părăsește șoseaua dintre Alba Iulia și Sibiu, intră într-o zonă de câmpie și deal, este cel mai simplu mod de a înțelege ținutul săsesc: molcom, nespectaculos, echilibrat, previzibil, odihnitor, ușor de abordat. Este descrierea pe care un sat precum Câlnicul o merită în totalitate, după mai bine de opt secole de la colonizarea sașilor aici, în 1269, când greavul Chyl („greavi” fiind nobilii sași cu atribuții de judecători) a obținut acest sat. Vă invităm, deci, la Câlnic, mai ales dacă vă veți afla la Alba Iulia, de 1 decembrie, adică de Ziua Națională.

 

Intrarea în cetatea din Câlnic / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

De altfel, familiei greavilor din Câlnic i se datorează așezarea sașilor din întreg Podișul Secașului, aflat la nord-est de Șureanu. Dezvoltarea satului a început la scurt timp după preluarea lui de către coloniști, dovadă stând cetatea care se înalță din centru și care se vede de la mare depărtare. Inclusă în patrimoniul UNESCU, împreună cu biserica evanghelică din apropiere, fortificația Câlnicului e exemplul absolut de monument bine conservat. Practic, felul în care vedem azi acest edificiu este întocmai felul în care îl vedeau sașii, acum câteva secole: ziduri groase, ferestre înguste, metereze înalte, acoperișuri piramidale și încăperi joase.

Cetatea medievală din Câlnic / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Construită în secolul al XIII-lea, inițial ca reședință nobiliară a greavului, cetatea a fost apoi vândută sătenilor, care i-au adăugat mai multe ziduri, o capelă, turnul porții și turnul de apărare. Acesta din urmă, pierzându-și între timp rolul militar, a fost transformat în afumătoare pentru slănină, de unde și numele de Fleischturm. Curtea cetății este, însă, dominată de donjon, înalt de 20 m, denumit Siegfried. Inițial spațiu pentru dormitoare și camere de locuit, donjonul a fost transformat, după raidul turcesc din 1438, în turn de apărare. În prezent, turnul adăpostește un mic muzeu cu colecții de artă medievală și populară săsească, exemplificată prin costume țărănești, icoane, ceramică și instrumente muzicale.

Curtina de ziduri / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la cetatea medievală din Câlnic

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Câlnic

Distanţă de la Alba Iulia la cetatea din Săsciori: 28 km

Durată: aproximativ 35 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

2 comments on “Dacă tot vii la Alba, de 1 decembrie... CETATEA DIN CÂLNIC”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram