O campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea Cimitirului Evreiesc din Alba Iulia a fost lansată recent pe o platforma online indiegogo.
Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia este cel mai vechi din Transilvania și unul dintre cele mai vechi din Romania. Prima mentiune care face referire la Cimitir dateaza din a doua parte a secolului al XVIII-lea. Cimitirul a fost intotdeauna pozitionat in partea veche a orasului, in apropiere de cartierul istoric evreiesc si la marginea Cetatii Vauban Alba Carolina, care a fost construita in secolul al XVIII-lea, cand Transilvania a intrat sub stapanirea Imperiului Habsburgic.
Terenul cimitirului a fost cumparat de la Primarie in 1764, cu toate ca Cimitirul Evreiesc apare intr-un plan de oras, datand din anul 1752. Cel mai vechi plan al cimitirului, care a deschis primul registru de ingropare, contine numele celor care au fost ingropati in zona initiala. Mormantul rabinului sef Ezekiel Paneth (1823-1845), care a construit prima sinagoga zidita din Transilvania, a fost plasat in centrul sau. Cimitirul si-a extins granitele sale in timp datorita donatiilor facute de unii membri ai comunitatii evreiesti, cum ar fi Moise si Iosif Mendel intre 1874-1875. Inscriptiile funerare in limba maghiara si germana, precum si schimbarile stilistice ale pietrelor funerare dateaza din aceeasi perioada. In secolul al XX-lea, familiile cele mai prospere din oras au ridicat morminte monumentale in noua sectiune.
Cimitirul si-a pierdut, din pacate, vizibilitatea si importanta sa in timpul si dupa al doilea razboi mondial, cand cea mai mare parte a locuitorilor evrei din oras au parasit tara. Ramane una dintre cele mai importante cimitire evreiesti din Romania datorita numarului mare de morminte si patrimoniului arhitectural prezent.
In anul 2015 Municipiul Alba Iulia a realizat un film documentar „Marturii scrijelite in piatra”, care descrie patrimoniul cultural și arhitectural evreiesc existent in Alba Iulia, in scopul cresterii vizibilitatii sinagogii si cimitirului evreiesc din centrul orașului.
Totodata, documentarul prezinta o scurta istoriografie a comunitatii de evrei din Alba Iulia, relevand oportunitatile si provocarile prezentate de patrimoniul evreiesc, precum si importanta prezervarii si conservarii acestuia pentru viitorul orasului.
In cadrul campaniei de strangere de fonduri, cei care vor dona 10 dolari vor avea numele publicat pe site-ul proiectului, in semn de apreciere. Persoanele care vor dona 50 de dolari vor primi cate un poster format A3 cu Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia. Nu in ultimul rand, cei care vor dona 100 de dolari vor primi un DVD sau o memorie USB cu filmul documentar „Marturii sculptate in piatra”, calitate HD.
Pentru mai multe detalii cu privire la proiect, informatii sau donatii, accesati https://www.indiegogo.com/projects/restoration-of-the-jewish-cemetery-of-alba-iulia#/.