Când vor fi finalizate lucrările la Palatul Principilor

Publicat în: 
26 septembrie 2019

Stadiul lucrărilor, funcțiunile culturale și turistice propuse pentru corpul principal al Palatului care i-a găzduit pe principii ardeleni au fost prezentate în cadrul unei conferințe, organizate într-una dintre încăperile aflate în restaurare.

Lucrările de restaurare, reabilitare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Iulia sunt în derulare, atât la exteriorul edificiului, cât şi în interior. Aproape 50% din lucrările de reabilitare a şarpantei sunt finalizate. În execuție este și reabilitarea învelitoarei.

Palatul Principilor, stadiu lucrări/Foto: Nicu Neag

În paralel, se derulează consolidările. Au fost turnate centurile perimetrale și pe zidurile interioare, au fost finalizate subzidirile pe latura de sud a edificiului, iar cele de pe latura de nord sunt în derulare. Tiranții metalici sunt montați în procent de aproximativ 40%. Plombările și injectările sunt finalizate în procent de aproape 50%. Intervențiile de decapare a tencuielilor sunt executate în procent de 80%.

Palatul Principilor, stadiu lucrari/Foto> Nicu Neag

Per ansamblu, lucrările sunt realizate în procent de 20%.

Estimările constructorului, SC EURAS SRL, arată că,  în următoarea perioadă, vor demara și lucrările la pardoseli și coborârea nivelului de călcare la etaj și parter. În paralel, se vor derula lucrările la instalațiile electrice, sanitare, termice etc.

Stadiul lucrărilor, funcțiunile culturale și turistice propuse prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia–Centru Expozițional Corp Principal E“ au fost prezentate în cadrul unei conferințe, organizate în 25 septembrie 2019,  la Palatul Principilor, într-una dintre încăperile aflate în restaurare.

Palatul Principilor, stadiu lucrari/Foto>Nicu Neag

În cadrul evenimentului organizat de Primăria Alba Iulia, s-a asigurat pentru participanţi şi un tur ghidat al încăperilor aflate în restaurare, de către istoricii de artă implicaţi în proiect şi reprezentanţii constructorului. Participanţii au avut ocazia să afle informaţii inedite despre încăperi, spaţii care păstrează amprenta transformărilor multiple prin care a trecut Palatul: blocuri din piatră fasonată, ancadramente gotice, tencuieli şi picturi decorative valoroase din epoci diferite, etc.

Palatul Principilor, stadiu lucrări/Foto: Nicu Neag

Vestigiile descoperite vor fi restaurate şi puse în valoare.

Estimările constructorului arată că restaurarea şi valorificarea durabilă a corpului principal al Palatului Principilor vor fi finalizate în vara anului 2021.

Proiect complex

Obiectivele majore ale proiectului vizează conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a corpului principal al Palatului, în suprafață de 3113,64 metri pătrați, prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare  dotări interioare și amenajări expoziționale, în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene.

Funcțiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.

Se vor crea produse culturale noi, prin diversificarea ofertelor de turism, alimentaţie şi cazare publică, prin faptul că va deveni un pol catalizator, de convergenţă şi atracţie pentru turişti.

Prin poiect sunt gândite și pârghii prin care se urmărește creșterea constantă a numărul de vizitatori, după finalizarea lucrărilor de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor: de la circa 2.000 acum, la 26.000 după primul an de implementare a proiectului și la peste 60.000, după încă cinci ani.

Palatul care i-a găzduit pe principii ardeleni

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.

PALATUL-PRINCIPILOR-TRANSILVANIEI-vedere aeriana

PALATUL PRINCIPILOR TRANSILVANIEI, înaintea lucrărilor/Sursa-www.albaiuliaqr.ro

Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este implementat de către Municipiul Alba Iulia și are o valoare totală de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Imagine deschidere articol: Simulare digitală corp principal Palatul Principilor postrestaurare,  realizată de proiectantul lucrărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram