Sa poposim si la bordul unui alt blog, de data aceasta unul national, realizat de o familie, incepand cu anul 2009, devenind in timp un reper inspirational pentru calatorii si timp personal. Vorbim despre www.LumeaMare.ro. Roxana, Alex si Petra formeaza o familie si, alaturi de alti cativa prieteni, formeaza o frumoasa echipa care calatoreste impreuna, impartasind macar si online din experiente lor fascinante. Cat despre Alba Iulia, in urma unei vizite efectuate cu cativa ani in urma, una dintre prietenele echipei, Lorena Draghici, a redactand articolul La pas prin Cetatea Alba Carolina (http://lumeamare.ro/2014/03/26/la-pas-prin-cetatea-alba-carolina/) in care ne marturisea:
„De la toate cetatile de la noi pe care am reusit sa le vad (Suceava, Fagaras, Rupea, Rasnov, Sighisoara) mi-a placut cate ceva, insa cea de la Alba Iulia mi s-a parut cea mai deosebita. Si tind sa cred ca nu din cauza ca e cea mai mare cetate din Romania. Prima intalnire cu cetatea de la Alba Iulia a fost in anul 2009, atunci cand mi-am luat tara-n cap cu prima mea motocicleta si un vajnic partener de drum. (...) Intre timp am aflat despre amplul proces de restaurare al cetatii care a durat nici mai mult, nici mai putin decat 15 ani si care a implicat considerabile resurse materiale. Rezultatul a fost pe masura caci, la a doua intalnire cu cetatea, n-am mai recunoscut decat putin din putinul pe care-l vazusem cu doar 4 ani in urma.” Acestea erau impresii culese in anul 2013, insa de atunci, s-au intamplat si alte lucruri frumoase si o invitam pe Lorena sa revina alaturi de gasca de la LumeaMare pentru a le descoperi.
Si sigur ca da, sa continuam cu articolul semnat de Cristi Serb, care ne maguleste inca prin intrebarea din titlu: „Alba Iulia, cel mai frumos oras din tara?”. De altfel, articolul sau incepe asa:
„Sincer sa fiu nu stiu nici eu daca este cel mai frumos oras din tara, d’aia are si titlul un semn de intrebare, dar va spun cu mana pe inima ca daca ajungeti acolo si-i vizitati cetatea, o sa aveti impresia ca nu sunteti in Romania. Am avut ocazia sa vad multe orase din tara (cam toate in afara de Iasi), am avut ocazia sa vad si multe orase din Europa, prea multe, si totusi va spun ca Cetatea din Alba Iulia este o cetate asa cum eu n-am mai vazut.” Cristi a petrecut doua zile cu ocazia Zilei Nationale de 1 Decembrie si asta se intampla cu ocazia inaugurarii aripii de vest a cetatii, ramanand placut impresionat: „Nu as putea sa va descriu in cuvinte atmosfera de acolo, am sa las pozele sa vorbeasca, sunt convins ca o fac mai bine decat mine.” Sa le admiram si noi accesand link-ul catre articol: www.criserb.com/blog/alba-iulia-cel-mai-frumos-oras-din-tara. Noua ne plac. Voi, ce spuneti?
Spre final, poate doriti sa va bucurati de un alt set de imagini uluitoare. Este vorba despre 13 imagini surprinse anul trecut chiar la noi in tara. De altfel, autorii acestui material doresc sa convinga asupra faptului ca Romania este „magica”. Le gasiti pe site-ul tinerilor Randi si Michael, www.justapack.com, accesand link-ul, http://www.justapack.com/13-photos-that-prove-romania-magical, unde municipiul Alba Iulia este prezent si el cu o fotografie a remarcabilei sale cetati. Cei doi tineri, Randi si Michael, sunt doi prieteni din New York care in anul 2014 au decis sa inceapa o lunga calatorie in intreaga America Centrala, Europa si Asia, luandu-si cu ei doar un rucsac, pentru a descoperi o lume cu tot ce are ea mai frumos. Fotografiei Cetatii Alba Carolina au adaugat descrierea: „Cetatea Alba Iulia prezideaza peste doua mii de anii (da, doua mii), datand inca din vremea Imperiului Roman. Aceasta structura masiva este caminul unei catedrale romano-catolice si a uneia ortodoxe, un muzeu, o esplanada si a unor ruine romane.” Va indemnam sa urmati link-ul celor doi calatori temerari, pentru a va lasa surprinsi de frumusetea imaginilor culese de ei cu atat drag si generozitate. Va asiguram ca nu veti regreta!
Un lucru este sigur, in ultimii anii ne vin tot mai multi turisti, trecandu-ne pragul oameni din variate colturi ale tarii, precum si din alte state, unele apropiate Romaniei, iar altele din cotloane de lume nebanuite. Trecand pe langa ei, ii asculti, ii observi, te minunezi ca sunt cumva „acasa” la tine si lumea incepe sa-ti para tot mai mica. Si, finally, vorba englezului, sa revenim la tinerii care ne-au inspirat ideea acestui articol, Laura si Andrei, insotiti de Domnul Tic, micul pasager patruped. Dupa cum spuneam, au pedalat 800 de kilometri pana la Alba Iulia, iar amanunte despre calatoria lor pot fi citite pe siteul www.petandem.ro, alimentat periodic cu amintiri de calatorie. In ce-l priveste pe Domnul Tic, catelusul Laurei, vorbim despre o mica vedeta, admirat deopotriva in cartile scrise de stapana sa, cat si „live” sau pe Facebook. Inainte de a porni mai departe in drumul lor, cei trei buni prieteni ne-au lasat un gand foarte frumos: „Exista locuri din care pleci mai bogat, iar Alba Iulia e unul dintre ele.”
Ne simitim tare bucurosi pentru entuziasmul si amintirile frumoase pe care „cealalta capitala” le lasa in gandurile si sufletul unor oameni atat de diferiti. Le dorim sa le poarte sanatosi, sa le pretuiasca si le multumim tuturor. Ii asteptam bucurosi sa vina si sa revina cu mult drag si entuziasm intr-un loc cu adevarat special.
Credite foto: Romulus Opriscan