Alba Iulia este un oraş şarmant în orice perioadă a anului doriţi să-l vizitaţi. Până vă alegeţi data exactă la care să păşiţi prin Cealaltă Capitală, considerăm că este potrivit să vă ajutăm cu câteva sfaturi utile: ce-i de făcut, văzut, gustat, în Alba Iulia.
Ce trebuie să vizitez dacă stau doar o zi în Alba Iulia? Ce merită să nu ratez în Cetate, dar şi în afara zidurilor fortificaţiei? Ce pot să fac gratuit în Alba Iulia ? Unde beau o cafea în Alba Iulia? Unde mănânc la prânz în Alba Iulia? Ce pot face până la cină în Alba Iulia? Unde mă cazez în Alba Iulia? Sfaturile de mai jos vă vor răspunde, cu siguranţă, la întrebări.
Cetatea şi Oraşul de Jos. Am putea spune că Alba Iulia încapsulează două oraşe, „despicate“ de zidurile celei mai mari cetăţi din România, Cetatea Alba Iulia. Este un contrast pe care-l veţi observa cu siguranţă.
Să presupunem că aţi ajuns în Alba Iulia cu maşina personală şi aţi urmat drumul spre centrul oraşului. Toţi cei cărora le veţi povesti la întoarcere ca aţi trecut prin Alba Iulia vă vor întreba fără ezitare : „Ai vizitat Cetatea“?
Noi vă spunem că petrecând o zi în cea mai mare cetate din România veţi descoperi că aici este posibilă întoarcerea în timp. Nu unul imaginar, nici chiar timpul fizic, clasic, ştiut, despre care vorbeau savanţii, ci un timp al regăsirii de sine într-un loc în care istoria a avut curajul să renască şi să trăiască din nou, la prezent.
Aşa că, pregătiţi-vă! Nu uitaţi aparatul foto sau telefonul mobil.
Traseul Porţilor Cetăţii
Primul pas. Vă lăsaţi maşina într-una din parcările din centrul oraşului. Apoi, aveţi două variante: fie luaţi autobuzul spre Cetate(un bilet costă 2,5 lei şi este valabil o oră; îl puteţi cumpăra şi cu ajutorul telefonului mobil), fie porniţi la pas.
Noi vă propunem a doua variantă. Trebuie să căutaţi Poarta I a Cetăţii, care se află pe latura estică a fortificaţiei. De îndată ce veţi vedea o Zeiţă care ţine în mâna stângă o oglindă, e semn că aţi ajuns. E din vremurile în care nu existau farduri... Este Zeița Venus care întruchipa, în mitologia romană, dragostea, frumusețea, fertilitatea, dorința, dar și Victoria.
După ce urcaţi dealul Cetăţii, merită să faceţi un prim popas. În apropierea Porţii a II-a, veţi găsi macheta celei mai mari cetăţi din România, pe care sunt reprezentate la scara redusă cladirile emblematice din incinta fortificatiei.
După ce aţi descifrat ansamblul miniatural, merită să treceţi la „vânătoarea“ de imagini. În imediata apropiere este Poarta a III-a, principalul punct de acces în fortificația propriu-zisă. Monumentul, de forma unui dublu arc de triumf, se remarcă atât prin dimensiuni, cât și prin bogăția decorului.
Înainte de a trece pe sub poartă, aveţi prilejul de a trăi impresia vie că sunteţi în faţa cel mai important monument de for public, ridicat în ultimii 100 de ani în România. Ne referim la Obeliscul „Horea, Cloşca şi Crişan“. Monumentul din piatră impresionează, în primul rând, prin înălțimea sa, de 20 de metri, ce-l face vizibil de la zeci de kilometri.
Imediat ce ieşiţi pe sub Poarta a III-a, vă intersectaţi cu drumul pe care hurduiau carele romanilor în urmă cu 1800 de ani. Fostul drum roman este valorificat turistic la faţa locului, aşa că vă puteţi face o idee despre tehnicile de construcţii ale romanilor şi atmosfera vremii. Trebuie să ştiţi că păşiţi pe ruta culturală a împăraţilor romani.
Traseul turisic al Porţilor Cetăţii străbate fortificația de la răsărit la apus. Altfel spus, traseul care vă poartă prin dreptul Sălii Unirii, a Muzeului Național al Unirii, a Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale ale Cetăţii. Un bun prilej pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.
Descoperiţi Muzeele Cetăţii
Principia castrului roman, Babilonul Cetăţii, Cazinoul militar, primul spital militar din România. Fiecare se păstrează parţial sau integral în Cetatea Alba Iulia, este valorificat turistic şi adăposteşte câte un muzeu: Principa, Muzeul Naţional al Unirii şi MUSEIKON.
Indiferent că intraţi în cea mai mare cetate din România dinspre răsărit sau dinspre apus, veţi descoperi muzeele în inima fortificaţiei.
Ce program au muzeele din Cetatea Alba Iulia? Cât costă biletul de intrare? Toate detaliile le aflaţi aici.
Vizavi de Muzeul Unirii este una dintre cele mai importante clădiri din România, Sala Unirii. Aici s-au ținut în 1 decembrie 1918 lucrările Marii Adunări Naționale. Sala Unirii nu poate fi vizitată acum de către public, întrucât aici se derulează un amplu proiect de restaurare şi reamenajare. Îi puteţi descoperi povestea cu ajutorul plăcuţei turistice cu cod QR, aflată în faţa edificiului.
Alba Iulia, orașul în care s-a semnat documentul prin care Transilvania s-a unit cu România, este privit, de un secol, drept capitala simbolică a României. În acest context şi-a primit recent sloganul turistic de „Cealaltă Capitală“.
Pe cea mai umblată cale a cetăţii găsiţi cafea, dar şi langoş sau cozonac secuiesc, numai bune să vă potolească foamea înaintea prânzului.
Participarea la spectacolele de reconstituiri istorice
Cea mai mare scenă culturală în aer liber din ţară este şi locul în care se organizează spectacole de reconstituiri istorice. Schimbul Gărzii Cetăţii este un moment care bucură locuitorii şi vizitatorii, căci reconstituie atmosfera de odinioară. Când se aud tobele, e semn că Garda e pe aproape.
Ziua/Locul: Sâmbătă şi Duminică la Porţile III şi IV ale Cetăţii, de la ora 12.00. Accesul publicului este liber.
Ziua/Locul: Luni-Vineri, de la ora 12.00, la Traseul celor 3 Fortificaţii. Accesul publicului este contra cost.
Program Traseul celor 3 Fortificaţii: zilnic, 10.00-17.00, în sezonul turistic.
Cost bilet: 20 lei/adult şi 5 lei/copil.
Dacă vă planificaţi să ajungeţi vinerea în Cetatea Alba Iulia, în sezonul turistic, trebuie să nu rataţi nici spectacolele de reenactment antic. Atmosfera lumii antice, cu legionari romani, gladiatori, dansatoare, războinici daci este readusă de Garda Apulum.
Locul/Ziua: Poarta a IV-a Cetăţii, în fiecare vineri, de la ora 18.00. Accesul publicului este liber.
Atâta istorie într-o singură zi poate da poftă de mâncare. Vrem să ne asigurăm că veți avea parte de experiențe memorabile și când vine vorba despre piața locală de ospitalitate. Puteţi alege între restaurantele din incinta fortificaţiei şi cele din afara Cetăţii. Pentru a face o alegere bună, în ton cu gusturile, consultaţi secţiunea de ospitalitate a blogului de turism.
Catedralele Cetăţii
Odată rezolvată şi această „problemă”, ne intoarcem la oile noastre cu alte recomandări. E timpul să păşiţi pe o altă rută culturală europeană- „TRANSROMANICA“, în care se înscrie și Catedrala Romano-Catolică. Este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire-ridicată la începutul secolului XIII-, din Alba Iulia şi din judeţul Alba.
Program: zilnic, 09.00-18.00
#Top10 motive să vizitați cea mai veche catedrală din Transilvania
Catedrala veghează orașul din cel mai înalt punct al său, turnul ce atinge 56,7 metri. Accesul publicului este permis până la punctul de belvedere, amenajat la înălțimea de 27,63 de metri. Cu fiecare treaptă pe care o urci, te simți mai liber, mai ușor. Până la urmă, este fascinația pentru înălțime. Odată ajuns sus, parcă uiți să te mai gândești la lucrurile care-ți lipsesc, iar lumea ți se întinde la picioare. În turn pot urca odată cel mult 20 de persoane.
Intervalul orar în care poate fi vizitat turnul : 10.00-18.00.
Prețul unui bilet : 6 lei.
În imediata apropiere, tronează, cu propria-i eleganţă, Catedrala în care s-au încoronat Ferdinand și Maria, ca suverani ai României Mari, în 15 octombrie 1922. Puteți păşi pe urmele unor figuri regale prezente la Alba Iulia în ziua Încoronării: Principesa Beatrice de Bourbon, viitorul Rege George al VI-lea al Angliei (n.a. tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a), fiicele lui Ferdinand și ale Mariei-Regina Maria a Iugoslaviei și Regina Elisabeta a Greciei; ducele de Genova (Italia), infantele de Bourbon (Spania); figuri militare de talie europeană: generalul Henry Berthelot; miniștrii plenipotențiari ai SUA și Japoniei; reprezentantul Vaticanului.
Program: zilnic, 07.00-20.00
#Top10 motive să vizitaţi Catedrala Încoronării
Experienţe de smart tourism
Tehnologia face casă bună cu istoria în orașul cu cea mai mare cetate din România. Turiștii pot descoperi povestea fiecărui loc cu ajutorul telefonului mobil. Trebuie doar să aibă descărcate aplicațiile care le aduc povestea fiecărui loc, obiectiv, pe ecranul smartphone-ului. Trebuie să ştiţi că în Cetate există şi obiective cu acces special (Biblioteca Bathyaneum, Fostul Colegiu Bethlen, Palatul Arhiepiscopal Catolic), dar şi unele care nu mai există, dar a căror poveste merită cunoscută (fosta monetărie, ruinele Bisericii de secol X). Apelaţi la plăcuţele cu cod QR, un adevărat ghid turistic virtual.
Turism pe bicicletă
Dacă vă plac mai mult plimbările, avem şi aici recomandări. Puteţi închiria o biclicletă clasică sau una electrică, după care să exploraţi cea mai mare cetate din România. Vă recomandăm ca traseul să includă şanţurile Cetăţii, cel mai mare parc urban din România. Un tur al șanțurilor fortificației pe bicicletă înseamnă 2,7 kilometri. Veți observa că cele patru laturi, de est, nord, vest și sud sunt aproape egale între ele ca lungime și că oferă neașteptate surprize pe întreg parcursul.
Dacă vreţi şi mai multă mişcare, alegeţi Transalpina de Mamut, una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România. Aflată la doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista măsoară cu puţin peste 5 kilometri.
Traseul leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Dificultatea pistei este una de nivel mediu: traseu de urcare pe aproximativ 2 kilometri şi coborâre pe 3,5 kilometri.
Un „colţ de Rai“
Dacă tot sunteţi departe de aglomerația urbană, merită să vizitaţi şi Parcul Dendrologic din apropiere. „Colțul de rai“ de la baza Dealului Mamut este unic în România tocmai prin amenajarea sa, în mijlocul unei păduri. Sfatul nostru este să vă alocați cel puțin două ore, ca să vă bucurați de imagini deosebite, să descoperiți peste 1.200 de specii de arbori și plante rare, aclimatizate la Alba Iulia. Altfel spus, aproape toate speciile românești de arbori și arbuști.
Program:
01 aprilie – 30 septembrie: Marți-Duminică – 09.00-21.00
01 octombrie – 15 decembrie: Marți-Duminică – 09.00-17.00
15 decembrie – 14 februarie: Închis pentru public
15 februarie – 31 martie: Marți-Duminică – 09.00-17.00
Preț bilet: 2 lei (adulți), 1 leu(copii).
Parcul de Aventură Dynamis
Sunteţi iubitori de sport şi adrenalină? Parcul de Aventură Dynamis poate fi o destinaţie perfectă atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru grupurile de prieteni. Traseele parcului sunt alcătuite dintr-o serie de elemente suspendate pe copaci sau piloni care se pot parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism, prin traversare sau căţărare.
Acces: Calea Moţilor(ieşirea din Alba Iulia spre Munţii Apuseni)-strada Valea Popii, pe lângă intrarea în Parcul Dendrologic.
Program Parcul de Aventură Dynamis:
Luni-Joi:10.00-17.00
Vineri-Duminică: 10.00-18.00
Cost bilet: 10 lei/oră.
Tot la câteva minute de Alba Iulia este și cel mai mare resort și club de golf din România.
Ne-am dori să fim în fiecare zi în vacanță, dar știm cu toții că e aproape imposibil. Dar găsim soluții de relaxare.
Acum e timpul să vă întoarceţi în oraş, pentru cină, una liniştită ardelenească. Pentru a face o alegere bună, în ton cu gusturile, consultaţi secţiunea de ospitalitate a blogului de turism. În timp ce aşteptaţi cina, puteţi derula filmul zilei, prin intermediul imaginilor de pe camera foto sau telefonul mobil.
Aţi constatat că mai aveţi încă locuri de explorat şi lucruri de făcut în Alba Iulia şi că vreţi să mai petreceţi cel puţin o zi în oraşul cu cea mai mare cetate din România? Perfect! Vrem să ne asigurăm că veți avea parte de experiențe memorabile și când vine vorba despre cazare. Pentru a face o alegere bună, în ton cu gusturile, reveniţi la secţiunea de ospitalitate a blogului de turism.
Cred că v-am ajutatat să vă convingeţi că Cetatea Alba Iulia este un spațiu care nu lasă indiferent turistul, român sau străin, ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care aveţi ocazia să trăiţi experiențe turistice și culturale de neuitat.
Foto deschidere articol: Ionuţ Văidean
Sinteză realizată de Nicu Neag
Surprins extrem de placut, acest blog e un ghid turistic care impartaseste informatii si descrie locuri cu suflet si implicare, care nu sint de gasit intrun ghid obisnuit.
Eu insotesc grupuri in Romania, sint bucuros cind dau peste asemenea surse inedite.
Voi continua sa urmaresc daca publicati si alte noutati din Alba,
Multumesc,
Succes