#AlbaIulia100: Programul zilei în care s-a născut România Mare

Publicat în: 
14 noiembrie 2018

Organizatorii celui mai important eveniment petrecut la Alba Iulia, a cărui finalitate a fost Unirea Transilvaniei cu România, au acordat o atenţie sporită asigurării ordinii, dar și respectării traseului pe care trebuiau să-l urmeze miile de români sosiţi în oraş.

„Programul marei adunari constituante a românilor din Transilvania şi Ungaria, care se va ţinea Dumnecă, 1. Dec. Stil nou (18 Novembre stil vechi) 1918“ a cuprins trei puncte.

Alba Iulia, 1 decembrie 1918

Participanţii erau anunţaţi că „serviciul divin va începe la orele 7 dimineaţa“. Deschiderea Adunării Naţionale era planificată pentru ora 10, în casina militară din Cetate, actuala Sală a Unirii. Cel mai important punct din program era „cetirea rezoluţiunei“ votată şi propusă de conferinţa prealabilă a marelui sfat naţional“. Ultimul punct presupunea dezbaterea articolelor Hotărârii de Unire, document în nouă puncte, conceput după cele mai democratice principii, ca votul universal, reprezentativitate totală pentru fiecare categorie socială, etnică sau profesională în stat, organizarea pe temelii solide a Transilvaniei, uniformizarea legislativă şi administrativă cu România.

Programul includea şi precizări pentru zecile de mii de participanţi, ce erau aşteptaţi să se „reverse în Cetatea Bălgradului“(n.a.denumire a orașului Alba Iulia). Reprezentanţii fiecărei comune erau sfătuiţi să aibă la purtător un steag tricolor şi o tablă cu numele localităţii din care veneau. Locuitorii din satele învecinate oraşului Alba Iulia  erau îndemnaţi să-şi pună în traistă „alimentele de lipsă“.

Iar, ca să fie lucrurile şi mai clare se spunea cu subiect şi predicat că „banchete şi mese comune nu vor fi“. Regula avea o excepţie pentru cei veniţi de departe, pentru care „s-a făcut tot posibilul, ca să fie provăzuţi cu alimente, în restaurantele din loc, în parte, şi la găzduitori“.

Alba Iulia în 1918: 10.000 locuitori, două hoteluri

La Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia,  care a decis Unirea Transilvaniei cu România, se estimează că au participat peste 100.000 de români. Merită subliniat faptul că orașul avea atunci 10.000 de locuitori și două hoteluri.

De deplasara lor organizată în grupuri mari, separate de culoare largi, au fost responsabili membri Gărzii Naționale, formațiunea militară care a asigurat ordinea și paza. Hotărârea luată în Sala Unirii a fost făcută cunoscută mulțimilor de către Aurel Vlad, episcopii Iuliu Hossu şi Miron Cristea,  de la trei tribune amenajate în zona Parcului Unirii din zilele noastre.

Planul de apărare al orașului a fost pus pe hârtie de Florian Medrea, comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia, cel care a avut sarcina de a pregăti, tehnic și militar, Marea Adunare din 1 decembrie 1918.

În zilele noastre aveți ocazia să vă „întâlniți“ la Alba Iulia cu Florian Medrea. Reenactorul cu același nume este istorcul Tudor Roșu de la Muzeul Național al Unirii. Trupa de reenactment pe care o conduce are și zece gardiști.

Trei instantanee cu mulţimile şi două imagini cu tribunele oficiale de la Marea Adunarea Naţională sunt singurele mărturii fotografice ale evenimentelor petrecute acum 100 de ani. Toate poartă amprenta lui Samoilă Mârza, un tânăr de 32 de ani, din satul Galtiu,  de lângă Alba Iulia, care şi-a câştigat pe bună dreptate renumele de „fotograful Unirii“.

Reenactori care ne ajută să intrăm în atmosfera zilei de 1 Decembrie 1918, în fața Sălii Unirii/Foto: Ionuț Văidean

Și cu Samoilă Mârza vă puteți da o „întâlnire“ la Alba  Iulia.  Este întruchipat de muzeograful Rareș Diodiu de la Muzeul Național al Unirii. Totul este posibil printr-un proiect de reconstituire  istorică al Muzeului Național al Unirii, prin care au fost aduse la „viață“ zece personalități implicate în organizarea evenimentului din 1 Dcembrie 1918 de la Alba Iulia, ce a avut ca finalitate Unirea Transilvaniei cu România.

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care au loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o importantă componentă video. Este doar unul dintre mijloacele prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Sursa imginilor de epocă: Proiectul Memoria Urbis, finanțat de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Imagine deschidere articol: Mulţimi la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia 

Consultaţi programul evenimentelor dedicate Centenarului Unirii la Alba Iulia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram