Cetatea Alba Carolina, cea mai mare si cea mai impresionanta fortificatie de tip vauban din Europa de Est a revenit la viata, repunand trecutul istoric in drepturi odata cu finalizarea proiectului principal al lucrarilor de restaurare care au durat cativa ani. In prezent, Cetatea, readusa la gloria de demult, se numara printre obiectivele turistice cu cea mai impresionanta crestere a numarului de vizitatori din ultima perioada. Cu filmulete de promovare realizate atat independent cat si de administratia locala si numeroase aparitii in presa si pe blogurile de turism, cetatea Alba Carolina se impune drept un obiectiv ce nu trebuie ratat la vizita in aceasta zona a tarii.
Traseul virtual al Cetatii
Inainte de a decide daca cetatea merita vizitata, turistii sunt invitati sa faca turul virtual care permite o plimbare la pas pe strazile Cetatii turistilor carora timpul nu le permite o vizita reala. Turul virtual al cetatii este o initiativa primita cu mult entuziasm atat pentru cei care isi planifica o vacanta in zona cat si pentru cei deja indragostiti de Cetate si care isi doresc sa o reviziteze.
Alba Carolina, cetate tip Vauban
Cetatea in sine reprezinta un obiectiv istoric, militar si arhitectural de exceptie pentru intreaga Europa, numarandu-se printre cele mai mari si mai impresionante fortarete de tip Vauban construite pe continent. Cetatea este dispusa in forma de stea, cu 7 bastioane si a fost construita in perioada 1715-1738 dupa influentele arhitecturale tipice vremii si structurilor de acest tip.
In interiorul Cetatii Alba Carolina pot fi vizitate o serie de obiective turistice de mare valoare istorica si culturala, locuri cu adevarat impresionante si unice in tara.
Poarta a III-a, cea mai impresionanta dintre portile cetatii, este si locul de start al turului. De la poarta se observa imediat in stanga Hotelul Medieval, restaurat dintr-un vechi depozit pentru armata, precum si o serie de statui metalice.
Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul
Celebra statuie realizata in 1968 de catre sculptorul Oscar Han si basorelieful din spatele acesteia reprezentand domnitorul primind omagiile tarilor romane unite sunt printre cele mai importante simboluri istorice ale identitatii si unirii din intreaga tara.
Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail
Ridicata in secolul al XIII-a, catedrala in fata careia se afla statuia ecvestra a lui Mihai Viteazu este unul dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale medievale din Transilvania. Catedrala este conceputa in forma de basilica cu trei nave si combina elemente arhitecturale romanice si gotice.
In interiorul catedralei se pastreaza sarcofagele lui Iancu de Hunedoara, al reginei Isabella si a lui Ioan Sigismund.
Catedrala Ortodoxa a Reintregirii - Catedrala Incoronarii
Un alt simbol de imensa valoare pentru intregul popor roman, catedrala ortodoxa a Reintregirii sau Catedrala Incoronarii este locul in care au fost incoronati primii suverani ai Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria.
Turnul catedralei are o inaltime de 58 de metri, iar stilul arhitectural este tipic edificiilor eclesiastice construite in acea perioada.
Muzeul Unirii si Sala Unirii
Alba Iulia este simbolul Romaniei Unite, iar un tur prin Cetatea Alba Carolina este un tur prin bogata si zbuciumata istorie care a dus la realizarea acestui mare vis. Sala Unirii este o cladire-simbol ce poate fi vizitata gratuit de toti turistii care doresc sa stea martori in locul in care a fost decisa unirea Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918. In sala se pastreaza documentele originale si steagurile folosite de delegati cu acesta ocazie.
Pentru intrarea in Muzeul Unirii, situat in Cladirea Babilon, se percepe taxa.
Biblioteca Bathyaneum
Cladire in stil baroc modificata in 1780 pentru a fi transformata in biblioteca de catre Ignatius Bathyani, episcopul Transilvaniei, biblioteca Bathyaneum este considerata astazi una dintre cele mai importante biblioteci documentare din intreaga Europa Centrala si de Est, gazduind in colectiile sale cateva piese de valoarea inestimabila precum Codex Aureus si Codex Burgundus.
Dintre obiectivele turistice din interiorul cetatii merita mentionate si Palatul Apor si Palatul Principilor, ambele monumente arhitecturale de exceptie reprezentative pentru renasterea in Transilvania, monumentele Custozza si Losenau, dar si Obeliscul ridicat in memoria lui Horea Closca si Crisan.
Traseul Portilor cu Celula lui Horea
Toate portile au fost reconditionate integral in cadrul proiectului de restaurare a cetatii si sunt deschise pentru vizitare turistilor. In acest scop, se poate urma Traseul Portilor care duce turistii prin toate cele 5 porti deschise publicului. La Poarta a III se organizeaza zilnic ceremonia schimbului de garzi.
Traseul celor 3 fortificatii
Alternativ, turistii pot alege sa urmeze traseul celor 3 fortificatii, ce include vizite la castrul Roman datat din secolele II-III, Cetatea Medievala Balgrad datata din secolele XVI-XVIII si Cetatea Alba Carolina, secolul XIII.