Ce ţi-ar putea scrie cea mai mare cetate din România

Publicat în: 
16 martie 2019

Ai primit vreodată scrisoare de la o  Cetate? De-alungul veacurilor în Cetatea Alba Iulia s-au scris mii de scrisori, unele de importanţă majoră, semnate de principi, voievozi, regi, figuri militare, poeţi, episcopi,  dată fiind importanţa oraşului şi tradiţia capitalei.

Dar și de zecile de mii de tineri, studenți și elevi ai școlilor din cetate,  de vizitatori și mai ales de militarii în termen care și-au făcut armata în cazărmile cetății, care toți au corespondat de-a lungul anilor cu cei dragi…

Acum, Carolina,  Alba Carolina,  și-a adunat gândurile cele mai alese şi le trimite admiratorilor din toate colţurile lumii, prin mijloace digitale. Un astfel de canal este blogul oficial de turism, www.viziteazaalbaiulia.ro.

„Privește-mă cu admirația cuvenită unei aristocrate, dar și cu respectul meritat de o regină! Părinții m-au înzestrat cu un nume ales, plin de semnificații-Cetatea Alba Carolina. Sunt trecută de 300 de ani, dar am rămas la fel de impunătoare ca în tinerețe! Încă de la început, meșteri pricepuți mi-au împodobit mantia cu bijuterii arhitectonice unice, dar și cu ziduri înalte, care să mă apere de „pețitori“ cu gânduri ascunse. Pentru cei dornici să-mi admire frumusețea de aproape am avut mereu porțile larg deschise şi le am şi acum. Coroana mi-au râvnit-o mulți, dar niciunul nu mi-a cucerit-o. Am ales să fiu o mamă bună pentru miile de copii care au crescut între zidurile mele. Lor le-am dăruit dragostea, priceperea, răbdarea și timpul. Și a meritat! Sunt mândră de ei! Au ajuns meșteri pricepuți, artiști de renume, oameni de arme care în vremuri tulburi m-au apărat cu demnitate și onoare.

Palatele mele generoase au găzduit regine, principi, voievozi, nobili, comandanţi militari, artişti, înalţi ierarhi, care au condus şi au luat decizii majore de la Alba Iulia.

Între zidurile mele se păstrează clădiri, integral sau părți ale acestora, ridicate, pe rând, de romani, maghiari, austrieci și români. Altfel spus, eu adăpostesc  cea mai mare aglomerație pe metru pătrat de monumente emblematice pentru epoci, stiluri și culturi diferite, din România. În prezent,  aici se continuă tradiția înaltelor școli și pasiunea pentru cunoaștere, răspândită prin tipografii și biblioteci.

„Moştenirea“ pe care am primit-o, încă de la naştere, este una solidă, ancorată în zidurile primelor două fortificaţii ridicate pe aceste meleaguri: Castrul roman şi Cetatea medievală.

Îţi spun doar că  petrecând o zi între zidurile mele vei descoperi că aici este posibilă întoarcerea în timp. Nu unul imaginar, nici chiar timpul fizic, clasic, ştiut, despre care vorbeau savanţii, ci un timp al regăsirii de sine într-un loc în care istoria a avut curajul să renască şi să trăiască din nou, la prezent.

„Inima“ mea istorică  a fost resuscitată şi bate din nou, cu puls de sprinter. Investiţiile masive făcute din fonduri europene în ultimii 15 ani de către cei care mă administrează cu pricepere şi dragoste au jucat rolul defibrilatorului.

An de an, mii de oameni vin să mă viziteze şi să se bucure de festivalurile pline de ritm organizate pe scena desfășurată în jurul zidurilor mele, cea mai mare scenă culturală în aer liber din România.

În timp, mi-am câștigat locul suprem în țară: sunt cea mai mare cetate din România, care stă în picioare de peste trei veacuri!

Toţi cei cărora le vei povesti la întoarcere că ai trecut prin Alba Iulia te vor întreba fără ezitare: „Ai vizitat Cetatea Alba Iulia“?

Aşa că, pregăteşte-ţi vizita în cea mai mare cetate din România! Nu uita aparatul foto sau măcar telefonul mobil.

Cinste ție că m-ai căutat sau că mi-ai scris! Dacă nu ai ajuns până acum să mă admiri, e timpul să o faci. Celor care au fost, le spun că sunt bineveniţi  și altădată!“

Cetatea miniatura detaliu-viziteaza-alba-iulia/Foto: Florin Duţulescu

Cetatea în miniatură, detaliu-viziteaza-alba-iulia/Foto: Florin Duţulescu

Despre Cetatea Alba Carolina

Este cea mai mare  cetate din România, perfect conservată după 300 de ani de la ridicare. Cetatea a primit numele împăratului Carol al VI-lea,în vremea căruia a fost ridicată.

Este un spațiu care nu lasă indiferent turistul, român sau strain, ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care vizitatorii pot trăi experiențe turistice și culturale de neuitat.

Care sunt cele mai importante atribute care fac cinste Cetăţii Alba Iulia? Un #top10, aici: https://viziteazaalbaiulia.ro/top10-atribute-care-fac-cinste-cetatiialbacarolina/

Imagine deschidere articol: captură documentar Amprente celebre în #AlbaIulia

Vă recomandăm să citiţi şi: 

#AlbaIulia100: VIDEO Cetatea născută pentru istorie

Cetatea, în miniatură

#Top10 motive să vizitați cea mai veche catedrală din Transilvania

De vizitat în #AlbaIulia-Muzeele Cetăţii

#Curiozităţi: Legenda întemeierii oraşului medieval

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram