Cele mai frumoase mlaștini

Publicat în: 
16 mai 2017

E greu să folosești cuvântul „frumos” ca să descrii o mlaștină. Cu atât mai greu va fi, deci, să convingi pe cineva că așa și este. În nordul Apusenilor, însă, există câteva mlaștini care își arogă pe deplin frumusețea. Sunt departe de civilizație (cam la 100 km de Alba Iulia), sunt pe vârf de munte, sunt sălbatice, așa că pregătiți-vă pentru o călătorie lungă, aventuroasă, într-unul dintre cele mai sălbatice colțuri ale județului Alba.

 

În primul rând, trebuie să știți că „molhaș” înseamnă „mlaștină”, adică un spațiu periculos și riscant, pe care cel mai bine e să îl admirați de la distanță. Indiferent cât vi s-ar părea de atractiv. De fapt, „molhaș” înseamnă „mlaștină oligotrofă”, adică mlaștină creată într-un sol sărac în substanțe minerale. Iar „căpățână” vine, precum v-ați imaginat deja, de la faptul că se află pe culme, pe vârf.

 

Rezervația e alcătuită din patru mlaștini și lacuri de altitudine, separate între ele, desfășurate pe o suprafață de 5 ha. S-au format, spun studiile, ca urmare a înclinației slabe a versanților din jur, care a favorizat stagnarea apelor din precipitații. De altfel, peisajul se află într-un continuu proces de modificare.

 

Dacă vreți să călătoriți și să le descoperiți, țineți cont că cea mai potrivită perioadă e acum, vara. Alcătuirea de peisaje cu brazi, molizi și paltini, cu ierburi de mlaștină care se oglindesc în apă, vă va impresiona din primul minut în care veți ajunge acolo. Și veți fi de acord cu noi când spunem că Molhașurile Căpățânii sunt o oază 100% pitorească, în Carpații României.

 

Acces la Molhașurile Căpățânii

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Bistra (DN 75)

Descrierea rutei: cea mai simplă variantă pleacă din satul Bistra, de unde continui cu maşina pe un drum forestier, în urcare, timp de peste 30 de minute. De la un moment dat, drumul devine inaccesibil pentru patru roţi, continuând pe o potecă largă, preţ de încă o jumătate de oră. Apoi vei trece un pârâu ce coboară chiar din rezervaţie; vei întâlni zone defrişate şi culmi domoale, după care ajungi în vârful muntelui, rotunjit şi larg.

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 100 km

Durată: aproximativ 2 ore 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Molhașurile Căpățânii / Sursa foto: cu amabilitatea d-lui Mihai Lazăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram