Cetatea din Petrești se apropie mai mult de basm decât de realitate. Iedera care îmbracă, sălbatic, zidurile și turnul cetății, o fac să semene cu decorurile din spectacolele pentru copii. Nu vă mirați, așadar, dacă prima și ultima impresie, legată de cetatea din Petrești, este de uimire profundă.
Petrești, satul cu care încep primele dealuri ale Munților Șureanu, găzduiește una dintre cele mai bizare și, putem spune, ispititoare cetăți din Ardeal. Sat săsesc, cu origini în neolitic – zona e celebră în arheologie grație vestigiilor de ceramică pictată, identificată drept „cultura Petrești” – Petreștiul a fost atestat documentar în 1309. Iar cetatea pe care o deține a fost clădită în secolele XIV și XV, având rol de apărare în vreme de război și, ca în cazul multor fortificații săsești, de adăpost pentru alimente.
Monumentul cuprinde ruinele unei bazilici romanice, un cimitir evanghelic și fragmente din zidurile care împrejmuiesc cimitirul. Cetatea, însă, e fascinantă exclusiv ca peisaj de ruine: un turn înalt, bucăți diforme de ziduri și pietre funerare, toate năpădite de iederă. De altfel, în contrast cu simetria cetății, decorul de vegetație sălbatică creează, aici, un contrapunct de vitalitate, animând tabloul sobru al acestui ansamblu sec de ziduri.
Iar când spuneam că cetatea e o ispită, ne referim la faptul că orice fotograf, văzând-o de departe, va fi tentat s-o pozeze. Aici, nu mai e nevoie de lumină perfectă, cer albastru sau anotimp prielnic: resturile cetății, bizare prin excelență, fac ca orice poză să devină fotografie.
Acces la cetatea medievală din Petrești
Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Petrești (DN 67 C)
Distanţă de la Alba Iulia la cetatea din Petrești: 21 km
Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă