Cetatea verde

Publicat în: 
10 august 2017

Cetatea din Petrești se apropie mai mult de basm decât de realitate. Iedera care îmbracă, sălbatic, zidurile și turnul cetății, o fac să semene cu decorurile din spectacolele pentru copii. Nu vă mirați, așadar, dacă prima și ultima impresie, legată de cetatea din Petrești, este de uimire profundă.

Cetatea din Petrești / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Cetatea din Petrești / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Petrești, satul cu care încep primele dealuri ale Munților Șureanu, găzduiește una dintre cele mai bizare și, putem spune, ispititoare cetăți din Ardeal. Sat săsesc, cu origini în neolitic – zona e celebră în arheologie grație vestigiilor de ceramică pictată, identificată drept „cultura Petrești” – Petreștiul a fost atestat documentar în 1309. Iar cetatea pe care o deține a fost clădită în secolele XIV și XV, având rol de apărare în vreme de război și, ca în cazul multor fortificații săsești, de adăpost pentru alimente.

 

Monumentul cuprinde ruinele unei bazilici romanice, un cimitir evanghelic și fragmente din zidurile care împrejmuiesc cimitirul. Cetatea, însă, e fascinantă exclusiv ca peisaj de ruine: un turn înalt, bucăți diforme de ziduri și pietre funerare, toate năpădite de iederă. De altfel, în contrast cu simetria cetății, decorul de vegetație sălbatică creează, aici, un contrapunct de vitalitate, animând tabloul sobru al acestui ansamblu sec de ziduri.

„Îmbrăcămintea” zidurilor, la Petrești / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

„Îmbrăcămintea” zidurilor, la Petrești / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Iar când spuneam că cetatea e o ispită, ne referim la faptul că orice fotograf, văzând-o de departe, va fi tentat s-o pozeze. Aici, nu mai e nevoie de lumină perfectă, cer albastru sau anotimp prielnic: resturile cetății, bizare prin excelență, fac ca orice poză să devină fotografie.

 

Acces la cetatea medievală din Petrești

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Petrești (DN 67 C)

Distanţă de la Alba Iulia la cetatea din Petrești: 21 km

Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram