Agenda ta în Alba Iulia

Acasă / Cine-concerte în Cetate

Cine-concerte în Cetate

Publicat în: 27 aug.. 2018
Autor: Nicu Neag

O șansă unică de a (re)descoperi începuturile cinematografiei mondiale, la „Alba Iulia Music & Film Festival“! Programul evenimentului include şi trei cine-concerte ce aduc în faţa spectatorilor pelicule produse acum aproape un secol.

Cine-concertele îmbină într-un mod inedit filmul și muzica live.

Filme de la începuturile cinematografiei mondiale

Vineri, 31 august, de la ora 21:00, ”Omul cu camera de filmat”/”Man with a movie camera”

Documentarul sovietic  un film unic ca execuţie ce  a rămas în istoria filmului prin tehnicile cinematice inedite folosite în premieră de Dziga Vertov, multe dintre ele inventate chiar de către regizor. Tocmai această execuţie absolut revoluţionară pentru anul 1929, a făcut ca filmul să nu fie foarte popular în acea perioadă, abia mult mai târziu, în zilele noastre, primind adevărata apreciere a valorii lui, fiind declarat unul dintre cele mai bune documentare produse vreodată. Este un film plin de energie și, în acelaşi timp, un documentar despre o zi din viaţa Uniunii Sovietice, un documentar despre filmarea acestui documentar şi o prezentare a publicului care urmăreşte filmul. Vedem adesea operatorul care realizează filmul, dar nu vedem aproape nimic din imaginile surprinse de el pe peliculă.

Publicul va avea șansa să-l descopere în acompaniamentul live a trupei Abator Industries, un grup muzical independent specializat în improvizaţie muzicală.

Sâmbătă, 1 septembrie, ora 21:00, ”Fericirea/ Schastye”

Cel din urmă film mut produs de avangarda sovietică ajunge, la Alba Iulia Music and Film Festival, într-o proiecţie specială cu acompaniament live. Fericirea este povestea populară stilizată a ţăranului Khmyr a cărui idée supremă asupra fericirii este să ajungă ţar, să mănânce grăsime de porc și să nu facă nimic. Aventurile lui și ale soţiei sale care ajunge să-și găsească fericirea într-o fermă colectivă după revoluţie, sunt puse în valoare de interpretarea live asigurată de Karpov not Kasparov, duo-ul care a compus o coloană sonoră specială pentru acest cine-concert. Combinaţia de muzică electro, jazz, cu nuanţe de folclor pe alocuri, dă un ritm irezistibil acestei pelicule produse în 1935 de regizorul Aleksandr Medvedkin.

Duminică, 2 septembrie, ora 21:00,”Femeia în Lună”/ ”Frau im Mond”

Filmul a fost produs, în 1929, de regizorul german Fritz Lang și este primul lungmetraj de acţiune din istoria cinemaului în care acţiunea se petrece în spaţiu. Filmul  are o strânsă legătură cu Transilvania prin Hermann Oberth, considerat unul din părinţii astronauticii, originar din Sibiu. Oberth a lucrat ca și consultant știinţific la acest film, realizând în întregime planurile detaliate ale navetei spaţiale cu mai multe trepte prezentată în film. Întâmplător sau nu, Frau im Mond apărea în acelaşi an (1929) în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid.

Proiecţia filmuluieste însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, un ansamblu creat special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute („silent movies rescoring”) printr-un mixt de foley, efecte electronice în timp real şi improvizaţie live.

Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului, este realizată, tot live, de inconfundabila „voce a filmelor”, Irina Margareta Nistor.

Loc de desfăşurare cine-concerte: Piaţa Vestică a cetăţii Alba Carolina.

Intrarea: liberă

Despre Alba Iulia Music & Film Festival

Programul ediţiei cu numărul 6 a Festivalului va fi completat de invitaţi speciali, recitaluri de muzică, seri de dans și întâlniri cu personalităţi ale cinematografiei românești.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociaţiei Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Sursa informaţiilor şi a imaginilor: https://albafilmfest.ro

Detalii despre eveniment puteţi afla şi de pagina de Facebook/ Alba Iulia Music and Film Festival.

Imagine deschidere articol: Atmosferă la Alba Iulia Music & Film Festival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia