Voievodul care avea sa ajunga primul domn al Moldovei, Tarii Romanesti si Ardealului si-a petrecut sfarsitul de an 1596 in Cetatea Balgradului (Alba Iulia). Pe langa participarea la banchete si serbari, a urzit si planuri de incuscrire cu cancelarul de la curtea princiara.
Mihai Viteazul a onorat invitatia lui Sigismund Báthory, Principele Transilvaniei, de a-si petrece sfarsitul de an 1596 la Palatul Principilor, din Cetatea Balgradului(n.r. Alba Iulia).
Serbari si planuri de incuscrire
Alba Iulia era in acea vreme capitala Transilvaniei, iar Palatul amintit mai sus ii gazduia pe „craii“ (n.a. principii) Ardealului. Se intelege de la sine ca resedinta principilor a constituit pe parcursul epocii centrul si cea mai importanta scena a vietii politice din Transilvania.
De la cronicarul Szamosközy aflam ca Mihai Viteazul a asistat „alaturi de Sigismund Báthory la slujbele de Craciun din marea Catedrala romano-catolica din Cetate“. In zilele noastre Catedrala este cea mai veche cladire din incinta fortificatiei.
Tot cronicarul amintit scrie ca atmosfera de la curtea princiara a fost una de sarbatoare. In cinstea inaltului oaspete s-au dat banchete, serbari si s-au tras salve de archebuze(n.r.arme de foc, asemanatoare cu pusca).
In zilele noastre, Palatul Principilor este in conservare. Este propus spre restaurare si punerea in circuitul public.
Szamosközy mai consemneaza ca Mihai Viteazul „a primit daruri scumpe, precum si domeniul si castelul de la Buia, drept rasplata pentru meritele sale si loc de refugiu in cazul in care turcii ar invada Tara Romaneasca“.
In semn de pretuire, responsabil de protocolul de primire si cazare a viitorului domn al Tarii Romanesti si al Ardealului si Moldovei a fost cancelarul Principelui, nobilul de origine romana Iosica. Cronicarul amintit ne spune ca Mihai a tesut planuri de incuscrire cu Iosica.
Pe parcursul sederii la curtea princiara, Mihai Viteazul i-a cerut Principelui Sigismund Báthory consimtamantul sa ridice la Alba Iulia o noua biserica mitropolitana pentru toti romanii din Transilvania. Asa s-au pus bazele Mitropoliei Ortodoxe a Balgradului.
Domnia de 10 luni
Peste doar trei ani, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul ajunge din nou in Cetatea Balgradului. De aceasta data, intrarea este una triumfala, „in sunete de clopote, de trambite si tobe, in bubuitul tunurilor“. Și nu ca oaspete, ci ca „titular“ al Palatului Principilor, devenit resedinta sa. Asa incepea episodul domniei sale de zece luni in Cetatea Alba Iulia.
Intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia/Sursa Muzeul National al Unirii
Titulatura considerata cea mai completa pentru Mihai Viteazul a aparut tot la Alba Iulia si este datata 6 iulie 1600: „Io Mihai Voievod din mila lui Dumnezeu, Domn al Tarii Romanesti si al Ardealului si a toata Tara Moldovei”. Voievodul a fost asasinat pe campia de la Turda in august 1601, prin tradare.
Amintirea lui Mihai
Memoria lui Mihai Viteazul este inca vie in Cetate. Este nominalizat in Documentele Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, ca prim unificator de tara, este imortalizat in fresca in pronaosul Catedralei Incoronarii. In inima Cetatii, in fata fostului Palat al Principilor, se inalta statuia ecvestra ce-l infatiseaza pe voievod cu buzduganul in mana stanga, ridicat semet spre cer, in semn de izbanda, in culmea gloriei atinse in anul 1600. Altfel spus, momentul cand, prin fapta sa barbateasca, s-a realizat prima unire politica a tarilor romane - Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova.
Tot in semn de pretuire si respect, primul liceu romanesc infiintat in Transilvania dupa 1918, in Alba Iulia, s-a numit Mihai Viteazul, iar o strada a municipiului ii poarta numele.
Vreti sa va convingeti? Pasiti pe urmele lui Mihai Viteazul prin Alba Iulia!
Imagine deschidere: Palatul Principilor Transilvaniei, la inceputul anilor 1900/Sursa: Proiectul „Memoria Urbis“, finantat de Primaria Alba Iulia.Crăciunul 1596 la Palatul Principilor: Banchete în cinstea lui Mihai Viteazul
Nicu Neag