Cricău. Zidurile fotografiabile

Publicat în: 
4 martie 2018

Cricău, sat aflat la 16 km nord de Alba Iulia, pare o simplă localitate. Un sat prin care treci și atât. La o privire mai atentă, însă – ca în cazul oricărei așezări cu multă istorie în spate – Cricăul conține ceva special, care merită cunoscut. Este vorba despre ansamblul fortificat al bisericii reformate, vechi de 800 de ani. Un ansamblu de ziduri vechi, masive, groase, pentru care fotografii s-ar bate ca să le tragă în cadru.

De peste opt secole, identitatea Cricăului și, deci, a zonei este marcată de acest superb monument de arhitectură romanică, cu turn semeţ şi navă centrală înălţată până la nivelul al treilea. Iar dacă exteriorul se impune prin sobrietate, interiorul dezvăluie fresce murale, precum şi absida vechii biserici romanice. Una dintre fresce este o reprezentare a Cinei celei de Taină, scoţând la iveală influenţe ale picturii murale din Italia.

 

Biserica a fost fortificată cu un sistem de apărare ridicat în secolul al XVI-lea, dovezi stând cele două portaluri gotice. Este vorba despre zidul de incintă în formă ovală, lung de 64 m şi lat de 55 m, care împrejmuieşte această oază de istorie.

 

Tot acolo, cercetările specialiştilor au descoperit fundaţia pătrată a unui turn de poartă, pe latura de est, precum şi fragmentele unui turn nordic, plasat pentru a apăra cea mai expusă parte a fortificaţiei. Valoarea întregului ansamblu al bisericii fortificate a făcut ca istoricii să îl includă pe lista celor mai de preţ monumente medievale din Transilvania, ca punct esenţial al conflictelor armate duse în numele religiei.

 

Acces la biserica reformată din Cricău

 

Rută: Alba Iulia – Șard (DN 74) – Cricău (DJ 107 H)

Distanţă de la Alba Iulia la biserică: 16 km

Durată: aproximativ 25 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Ansamblul fortificat al bisericii reformate din Cricău / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram