La sfarsit de septembrie, sute de alergatori isi dau intalnire intre zidurile fortificatiei Alba Carolina, in ultimii trei ani, pentru a participa la Crosul Europei.
Vremea de toamna perfecta si traseul plat au atras la editia din acest an, a III-a, peste 600 de alergatori. Alte zeci de persoane au participat pasiv la eveniment, cu aplauze si incurajari. Pana la urma, nimic nu este mai important ca o incurajare de pe margini, atunci cand simti ca te lasa picioarele.
Fiecare cros trebuie sa fie o bucurie a Cetatii. Este, probabil, unul dintre motivele principale pentru care organizatorii au optat pentru un traseu ce „imbratiseaza“ Cetatea Alba Carolina, brandul orasului.
Vorbim de santurile fortificatiei, un traseu cu lungimea de 5,5 kilometri. Este o zona a orasului ce are mare trecere la alergatori, biciclisti sau pur si simplu pentru cei care opteaza pentru o plimbare.
Punctul de plecare a fost pe latura de vest a Cetatii, in zona celor doua axe spirituale din incinta fortificatiei: Catedrala Incoronarii si Catedrala Romano-Catolica, ambele cladiri simbol ale orasului, dar si ale Romaniei.
Alergatorii au urmat traseele de sud, est, nord si vest ale fortificatiei, „flancate“ de sapte bastioane (n.a. construite din caramida, avand la baza o grosime de 2,5 m), botezate de austrieci dupa numele unor patroni laici sau spirituali (Eugeniu de Savoia, Steinville, Trinitarienilor, Sfantul Mihail, Sfantul Carol, Sfanta Elisabeta și Sfantul Capistrano).
Trebuie sa subliniem ca traseul pe care s-a desfasurat crosul este o zona accesibila publicului larg gratie procesului de reabilitare a Cetatii cu fonduri europene, nationale si locale, din ultimii ani. Unul dintre mesajele Uniunii Europene vizeaza tocmai crearea unor spatii de agrement si de revitalizare a unor obiective istorice cum este Cetatea Alba Carolina.
Sportul s-a dovedit si la editia din acest an a Crosului Europei un exemplu pozitiv pentru tineri, daca luam in calcul numarul mare de participanti din aceasta categorie.
O astfel de competitie poate fi un indicator al modului in care alegem sa ne traim viata: mai activ, mai prezent, mai sanatos.
Fiecare eveniment sportiv ar trebui sa fie un motiv de bucurie: creeaza o atmosfera de sarbatoare in oras, iar imaginea Cetatii are numai de castigat, cu atat mai mult cu cat cel la care ne-am referit marcheaza „Saptamana Europeana a Sportului“.