Cum se prezinta Alba Iulia la 26 de ani de la Revolutie

Publicat în: 
12 aprilie 2015

Intr-un filmulet inregistrat la sfarsitul anului 1989, Alba Iulia se prezinta gri si dezolant, un oras tipic comunist, rece si parca lipsit de viata. Aceste imagini contrasteaza puternic cu cele lansate recente, filmari aeriene ale municipiului Alba Iulia in anul 2015, un oras plin de culoare, viata si personalitate.

Alba Iulia in 1989

Alba Iulia din urma cu 26 de ani era un oras cenusiu, un oras ce se pierdea in anonimat din lipsa de interes si valorificare a monumentelor cu imens potential, iar Cetatea Alba Carolina era lipsita de turisti. Filmarea de mai jos, realizata de Ioana Cristina Muntean si Silviu Juchi, prezinta imagini cu Poarta a III-a a Cetatii, Pietonala Mihai Viteazu si zona Salii Unirii, dar si a raului Mures cu podul rutier, drumul national catre Sebes impreuna cu alte cateva obiective turistice. Cei cativa albaiulieni filmati par grabiti si dezinteresati de frumusetea ascunsa a acestor locuri.

In anul 1989, atunci cand a fost realizata filmarea, Alba Iulia avea cu aproximativ 7000 de locuitori mai putini decat in prezent, iar o mare parte a populatiei lucra in fabrici. Din cele cinci uzine ale orasului, doar doua, respectiv Apulum SA si Saturn SA, mai sunt in activitate, iar orasul si-a schimbat orientarea dinspre industrie catre turism.

Alba Iulia, in 2015

Imensa diferenta dintre Alba Iulia de "ieri" si cea de "azi" nu este data doar de calitatea imaginii si maiestria in editare a filmarilor, orasul capatand culoare si personalitate.

Obiectivele turistice care apar in filmuletul de 2 minute demonstreaza cat de mult conteaza pentru un oras sa fie orientat catre turism si sa fie in stare sa isi puna in valoare obiectivele turistice. Comorile ascunse ale municipiului Alba Iulia impreuna cu inima orasului, Cetatea Alba Carolina, atrag acum privirile oamenilor.

Pietonala Mihai Viteazu, Universitatea "1 Decembrie 1918", Muzeul Principia, Latura de Vest a Cetatii, Sala Unirii, Muzeul National al Unirii, cele doua catedrale, toate acestea sunt surprinse in filmuletul aerian din 2015, totul fiind schimbat fata de imaginile din 1989. Alba Iulia nu si-a recapatat doar culoarea, ci a inceput sa straluceasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram